Linkovi

Uragan Din: Vlasti na Kajmanskim ostrvima evakuisale većinu turista


Vlasti na Kajmanskim ostrvima proglasile su policijski čas i evakuisale većinu turista pošto se ta ostrva spremaju za nailazak uragana Din, koji je već napravio pustoš u mnogim delovima karipskog arhipelaga.

Din, koji je iščupao drveće i odneo krovove sa kuća prelazeći preko južne obale Jamajke, trebalo bi da stigne do meksičkog poluostrva Jukatan. Oluja je do sada prelazeći preko Kariba odnela najmanje osam života. Očekuje se da će Din preći samo preko južnog dela Kajmana, ali je vlada procenila da uragan ipak predstavlja "ozbiljnu pretnju ostrvima". Meteorolozi su procenili da bi na ostrva moglo pasti i do 30 centimetara kiše po kvadratnom metru.

Vlasti su pozvale stanovništvo da potraži zaklon od oluje, čiji su vetrovi dostizali brzinu od 240 kilometara na čas, što je za šest kilometara na čas brže nego prethodnog dana. Uragan Din se za sada svrstava u kategoriju četiri, ali američki nacionalni centar za uragane u Majamiju procenjuje da bi Din mogao dostići i kategoriju pet, sa vetrovima koji do 260 kilometara na čas. Guverner Kajmanskih ostrva, Stjuart Džek, rekao je da su vlasti evakuisale sve osim 1.500 turista, za koje je u slučaju potrebe organizovano 19 skloništa od oluje za.

"Kontaktiramo sa hotelima kako bi se uverili da su svi bezbedni i da će biti preduzete mere opreza ako neki od turista ostanu", dodao je on.

Policijski čas stupio je na snagu u nedelju uveče, a tokom dana u vode Kajmanskih ostrva trebalo bi da uplove dva broda britanske ratne mornarice kako bi pružili hitnu pomoć. Jamajka je izbegla direktan udar uragana koji je skrenuo sa putanje i pogodio samo južni deo ostrva. Za sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, ali je uragan počupao drveće, poplavio ulice i oduvao krovove sa mnogih kuća, prodavnica, pa čak i sa jednog zatvora, ali nijedan zatvorenik nije pobegao. Policija je otvorila vatru na pljačkaše u tržnom centru u Klarendonu, ali niko nije povredjen u pucnjavi. Policijski čas na Jamajci trajaće do večeras.

XS
SM
MD
LG