Linkovi

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner doputovao u iznenadnu posetu Iraku


Šef francuske diplomatije Bernar Kušner doputovao je u iznenadnu posetu Bagdadu, na poziv iračkog predsednika Džalala Talabanija. Posetu je istovremeno najavilo francusko ministarstvo spoljnih poslova. Ovo će biti prva poseta jednog francuskog ministra otkako je Pariz izrazio svoje protivljenje ratu u Iraku 2003. godine.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ig More rekao je d će Kušner u Iraku "izraziti podršku Francuske iračkom narodu" i razgovarati sa predstavnicima svih zajednica u zemlji. SSef francuske diplomatije u Irak je otputovao na četvrtu godišnjicu bombaškog napada na sedište UN u Bagdadu, kada su poginule 23 osobe, među kojima izaslanik UN za Irak Seržo Vjeiro de Melo. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija Osame Bin Ladena, Al Kaida.

Prema rečima portparola, De Melo je bio prijatelj franuckog ministra inostranih poslova i Kušner razmišlja o poseti Iraku od preuzimanja funkcije u maju. Kušner putuje u posetu Bagdadu osam dana posle prvog susreta u SAD američkog i francuskog predsednika, Dzordža Buša i Nikole Sarkozija, tokom koje je bilo reči i o ratu u Iraku.

XS
SM
MD
LG