Linkovi

Prelaz sa LP ploča na CD-ove doveo do velikog skoka u kvalitetu zvuka


Na današnji dan pre 25 godina nastao je jedan proizvod bez koga muzička industrija i dalje ne može da se zamisli. Iako su u današnjem modernom dobu iPoda i MP3 plejera kompakt diskovi u najmanju ruku ugrožena vrsta, i dalje se itekako drže na tržištu. Ovo je priča o njihovom nastanku.

Prvi kompakt diskovi sišli su sa trake jedne male fabrike u blizini Hanovera u Nemačkoj, 1982. godine, a na njima se nalazia Alpska simfonija Riharda Štrausa.

«Prelaz na CD-ove doveo je do velikog skoka u kvalitetu, ogromnog, i u tome je problem. Tokom ovih 25 godina industrija nije smislila neki drugi sistem koji će toliko unaprediti kvalitet», kaže vlasnik jedne muzičke prodavnice u
Briselu, Bertran de Vuter.

Projekat koji je širokim narodnim masama doneo digitalni zvuk bio je vrlo rizičan tehnički poduhvat u to vreme. Predloženi poluprovodni čipovi, koji su bili potrebni za rad CD plejera, bili su do tada najnapredniji ikad korišćeni za proizvod široke potrošnje. dok su laseri još bili samo na crtežima, kada su se 1979. kompanije udružile.

Piter Kramer kaže da su inovatori ipak uspeli da stvore tehnologiju koja traje toliko dugo da dobijete identičan kvalitet muzike slušali je danas, pre 25 ili za 100 godina.

Filips je osmislio izgled diska i lasersku tehnologiju, dok je Sonijev doprinos bilo digitalno kodiranje koje je omogućavalo reprodukovanje zvuka glatko i bez greške. Inspiracija za dizajn CD-ova svakako su bile stare vinilne ploče, samo što je spiralu malenih ugraviranih udubljenja umesto gramofonske igle skenirao laser. A pošto su udubljenja prekrivena plastikom i laser ih ne oštećuje, kvalitet zvuka ostaje isti zauvek.

Prema nekim informacijama veličina CD-a određena je po obimu podmetača za pivo u Holandiji, dok druga legenda kaže da je čuveni kompozitor ili važni zvaničnik Sonija želeo da bude dovoljno veliki da na njega stane Betovenova Deveta simfonija.

Prvi CD plejer Soni je prodao 1. oktobra 1982. u Japanu, a prvi album izdao je CBS – “52nd Street” Bilija Džoela. Do 1986. CD plejeri su se prodavali bolje od gramofona, a od 1988, CD-ovi su prevazišli gramofonske ploče.

XS
SM
MD
LG