Linkovi

Buš: Amerika će nastaviti da podstiče iračke lidere da ispune postavljene standarde


Predsednik Buš je izjavio da bi Amerikanci trebalo da budu ohrabreni političkim i vojnim napretkom u Iraku. Predsednik je branio rat u Iraku uoči podnošenja važnog izveštaja Kongresu sledećeg meseca. Predsednik Buš je upotrebio svoje redovno subotnje obraćanje naciji putem radija za odbranu nepopularnog rata, rekavši da je nova vojna ofanziva proteklih dana imala za cilj terorite koji beže iz Bagdada. Predsednik je rekao da će američki vojni, civilni i diplomatski timovi nastaviti da pomažu zajednicama u Iraku da obnove infrastrukturu, otvore nova radna mesta i postignu političko izmirenje.

«Amerika će nastaviti da podstiče iračke lidere da ispune standarde koje su postavili. Ipak, Amerikanci bi trebalo da budu ohrabreni postignutim napretkom i izmirenjem na lokalnom nivou.»

Predsednik je rekao da su američke i iračke snage nanele neprijatelju snažne udarce poslednjih meseci. On je osudio eksplozije kamiona bombi u utorak, u blizini sirijske granice, u kojima je poginulo preko 400 ljudi, rekavši da će američke snage nastojati da uhvate počinioce tih, kako je ocenio, užasavajućih napada. Predsednik Buš nastoji da obnovi podršku javnosti u vreme kada, prema rezultatima anketa, većina Amerikanaca smatra da je rat u Iraku bio greška.

Najnovija anketa mreže CNN pokazuje da gotovo 70 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik Buš rukovodi ratom u Iraku. Opozicione demokrate ranije ove godine nisu uspele da nametnu rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka uglavnom zato što je većina republikanaca u Kongresu smatrala da predsednikovom planu treba dati više vremena da pokaže rezultate. Mnogi republikanci u Kongresu, uključujući lidera manjine u Senatu, Miča Mekonela, očekuju da će izveštaj koji će sledećeg meseca podneti komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, sadržati i dokaze da je Bušova odluka o upućivanju vojnog pojačanja u Irak dala rezultate.

U svom odgovoru na predsednikov govor, demokrate su se usredsredile na ekonomiju. Kelnerica Fon Taunsend rekla je da su demokrate pomogle Amerikancima povećanjem minimalnih nadnica.

«Milioni Amerikanaca sada imaju nešto veće plate i, zahvaljujući tome, mogu da u većoj meri priušte neke osnovne potrepštine, poput hrane i odeće. Mnogi sada mogu da uštede više za bolju budućnost svojih porodica,» rekla je Taunsend.

Predsednik Buš provodi odmor na svom ranču u Teksasu, a u ponedeljak će otputovati za Kvebek, gde će se sastati sa liderima Kanade i Meksika.

XS
SM
MD
LG