Linkovi

Danas vam predstavljamo avanturističku fantaziju, film “Stardust”


Zle veštice, zvezda padalica i mladić u potrazi za onim za čime mu srce žudi samo su neki od elemenata u novoj avanturističkoj fantaziji snimljenoj po romanu popularnog pisca naučne-fantastike Nila Gejmana.

Nekada davno, mladić po imenu Tristan otisnuo se u najveću avanturu svog života. "Zid" je ono št odvaja istoimeno staro englesko selo od magičnog kraljevstva po imenu Stronghold ili Uporište. Kada Tristan, kao i njegov otac pre njega, preskoči Zid, on zaista pronalazi zvezdu ... ali ne onakvu kakvu je očekivao:

"Zvezda" je prelepa mlada žena krupnih očiju po imenu Ivejn. U ovom magičnom svetu, sve zvezde su u stvari prelepe žene krupnih očiju koje s visine posmatraju ljudske grimase i samo u retkim prilikama su u njihovom društvu. Međutim, Tristan nije jedini koji traži Ivejn. Grupa ostarelih veštica šalje najsnažniju među sobom, Lamiju, da pronađe zvezdu padalicu i dovede je ostalima kako bi sve zajedno mogle da podele njeno srce, što je tajna da povrate svoju mladost.

Dok pokušavaju da pobegnu od zle veštice, koju tumači Mišel Fajfer, Tristan and Ivejn udružuju se sa nekim još neobičnijim saveznicima, uključujući gusarskog kapetana Šejkspira, koga igra Robert Deniro, a čiji leteći jedrenjak plovi oblacima i hvata munje.

Kler Dejns se pojavljuje u ulozi zvezde Ivejn. Ko ne bi želeo da ima dugu plavu kosu, da jaše jednoroga i bude princeza iz drugog sveta?

“Mislim da je Ivejn zaista pametna i na neki način odvažna. Neki će reći da je teška, ali ja bih rekla samo oštroumna i snažna”.

Dejns, koja uskoro treba da debituje na Brodveju u najnovijoj postavci "Pigmaliona", Džordža Bernarada Šoa, kaže da je njen prilaz filmu "Stardust" bio da ga učini da izgleda stvarno, ane kao fantazija.

“Nisam toliko razmišljala o tome kako da je igram kao nebesko biće jer to jednostvano nije traženo od mene. Najveći deo tog posla za mene su obavili kostim, kosa i kompjuteri, aono što mi se zaista dopalo kod scenarija i samog filma jeste da u potpunosti ide po liniji između izmišljenog i realističnog.”

Engleski glumac Čarli Koks igra Tristana i kako kaže uživao je u 'slobodi' koju bajka može da pruži glumcu.

“Ukoliko razmislite logično, nema baš neke realistične reakcije kada vidite vešticu, ili letećeg gusara, zar ne? Stoga vam to dozvoljava da idete korak dalje ukoliko to želite. Kada u filmu vidite nekog da reaguje na pištolj uperen u njegovo lice, to je nešto što je mnogo verovatnije da će se desiti, dok niko koga ja znam nije video vešticu ili letećeg gusara. Da, sve to definitivno pruža više mogućnosti glumcu”.

Mišel Fajfer, s druge strane, kaže da je za nju izazov bio da ne prikaže svoj lik veštice suviše nerealnim.

“U mom slučaju, lik Lamije je tu da vam kaže da se obuzdate malo jer ima puno zamki u koje možete da upadnete. Za mene je opasnost bila što nikada nisam bila preterano opuštena i svestrana kada je reč o humoru i farsi. Tu se ne snalazim baš najbolje, pa su morali malo da me poguraju i ohrabre u tome.”

Reditelj Metju Von imao je jednostavan i otvoren savet za glumce:

“Samo sam im rekao 'ovo nije bajka, igramo stvarno'. Kada radite film iz nekog određenog perioda, na primer u doba Tudora, nije ispravno da kostime smatrate kostimima. U to vreme to je bila odeća i to je bilo moderno. Zato sam probao da ovo ostvarenje približim realnosti što je više moguće”.

"Stardust" je sniman na lokacijama u Škotskoj i na Islandu, ali i u čuvenom londonskom Pajnvud studiju.Pored pomenutih, Kler Dejns, Mišel Fajfer, Roberta Denira i čarlija Koksa, u sporednim ulogama pojavljuje se nekoliko poznatih britanskih glumaca, među njima komičar Riki Džervais, zanosna Sijena Miler i veteran Piter O'Tul. Narator je Ian Mekelen, a muziku je komponovao Ian Eškeri.

XS
SM
MD
LG