Linkovi

Avganistan: Propali pregovori za oslobađanje 19 južnokorejskih taoca


Pregovori za oslobađanje 19 južnokorejskih talaca koje su prošlog meseca u Avganistanu oteli talibani propali su i savet vođa talibana razmatra njihovu dalju sudbinu, saopštio je danas portparol talibana.

"Pregovori su završeni bez nekog rezultata i propali su budući da naši zahtevi nisu prihvaćeni", rekao je Rojtersu u telefonskom razgovoru portparol talibana Kari Mohamad Jusuf. On jeocenio da dalji pregovori nista ne mogu doneti i rekao da čeka odluku saveta vođa talibana.

Jusuf je takođe rekao da su pregovri talibana i južnokorejskih zvaničnika propali u četvrtak. Talibani su u ponedeljak pustili dve Južnokorejke, što je prvo oslobađanje talaca otkad su prošlog meseca u provinciji Ghazni zarobili autobus s južnokorejskim dobrovoljcima. Nekoliko dana nakon zarobljavanja, talibani su ubili dva taoca.

Seul je više puta ponovio da nema uticaja na Kabul kako bi se oslobodili zatvoreni talibani, što ekstremisti traže ne bi li pustili južnokorejske taoce. Avganistanska vlada nije isključila upotrebu sile u nastojanju da se oslobode talibani ako pregovori propadnu. Talibani su ranije saopštili da su taoci podeljeni u nekoliko grupa i zapretili da će ubiti neke od njih ako vlasti sprovedu neku akciju.

Nemačka državljanka oteta u Kabulu

Četiri naoružana napadača otela su danas nemačku državljanku iz jednog restorana u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, u akciji koja podseća na američke filmove o gangsterima. Kako su saopštili lokalni zvaničnici, otmičari su u tamnom automobilu marke "tojota korola" došli do restorana brze hrane u Kabulu i jedan od njih je izašao da naruči picu, rekao je pripadnik avganistanske obaveštajne službe koji radi na slučaju. On je dodao da su još dva napadača izašla iz automobila, dok je jedan čekao u vozilu. Napadač u restoranu izvadio je pištolj, prišao stolu za kojim je Nemica sedela sa svojim mladićem i izveo je iz restorana.

Policajci koji su se nalazili nedaleko od mesta incidenta otvorili su vatru na vozilo otmičara koje se velikom brzinom udaljavalo od restorana, ali su pogodili jedan taksi i ubili taksistu koji nije imao nikakve veze sa otmičarima. Još nije poznato šta se dogodilo sa pratiocem otete Nemice. Nemački zvaničnici su saopštili da ne mogu da potvrde da se otmica dogodila, ali da proveravaju izveštaje.

"Ministarstvo spoljnih poslova i Nemačka ambasada u Kabulu proveravaju izveštaje o eventualnoj otmici nemačke državljanke", rekla je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova u Berlinu Julia Gros.

Ona je dodala da nemačke i avganistanske vlasti rade na rasvetljavanju slučaja.

U samoubilačkom napadu u Kandaharu poginulo 12 ljudi

Najmanje 12 ljudi je poginulo u eksploziji ispred baze američke firme za obezbeđivanje u provinciji Kandahar na jugu Avganistana. Eksplozija se dogodila u blizini autoputa na zapadnom obodu grada Kandahar. Kako su rekli očevici, eksploziju je izazvao vozač samoubica koji je napao američku firmu za obezbeđenje USPI. Policijsko vozilo i druga vozila takođe su zahvaćena esplozijom, a očevici su rekli da su poginula i tri policajca.

Jedan od očevidaca, koji nije hteo da se predstavi, rekao je da je video 12 tela, među kojima su bili avganstanski civili i zaposleni u američkoj kompaniji. U poslednjih godinu i po došlo je do inteziviranja nasilja i sukoba u Avganistanu, gde su talibani preuzali strategiju samoubilačkih napada pobunjenika u Iraku. Uprkos prisustvu 50.000 vojnika međunarodnih snaga predvođenih NATO i SAD, kao i 100.000 avganistanskih vojnika, za poslednjih 19 meseci u Avganistanu je poginulo više od 7.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG