Linkovi

Organizatori Olimpijskih igara smanjuju intenzitet saobraćaja


Organizatori Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine uklonili su danas stotinu hiljada automobila sa ulica glavnog grada Kine zbog velike zagadjenosti vazduha. Organizatori Igara, problem zagadjenja izduvnim gasovima pokušavaju da saniraju probnim rešenjem tako što odredjenim danima na ulicama mogu biti vozila sa parnim brojevima tablica, a drugim danima sa neparnim.

Vozači koji prekrše ovu naredbu moraće da plate kaznu od 10 evra. Potpredsednik Organizacionog Komiteta Pekinga Sun Vejde rekao je da vlasti planiraju da dnevno sklone 1,3 miliona automobila sa ulica. Odluka kineskih vlasti nije naišla na podršku gradjana.

"Nije dobro da se tolikom broju ljudi zabrani da voze. Mislim da je vlada trebala da smisli bolje rešenje", rekao je jedan gradjanin Pekinga.

Medjunarodni olimpijski komitet zamerio je kineskim organizatorima da je zagadnjenje vazduha u Pekingu preveliko i da može predstavljati veliku smetnju sportistima koji će se takmičiti na Olimpijskim igrama u glavnom gradu Kine. Olimpijske igre u Pekingu trajaće od 8. do 24. avgusta 2008. godine.

XS
SM
MD
LG