Linkovi

Spasilačke ekipe nastavile potragu za preživelima u snažnom zemljotresu u Peruu


Spasilačke ekipe nastavile su tokom noći potragu za preživelima u snažnom zemljotresu u Peruu, u kome je poginulo više od 510 osoba, a oko 1.500 povredjeno.

Ujedinjene nacije u petak su saopštile da je, prema podacima peruanskih vlasti, najamanje 510 osoba poginulo, a oko 1.500 povredjeno u zemljotresu.Zemljotres, jačine osam stepeni, koji je pogodio u sredu uveče središnji deo obale Perua, jedna je od najvećih prirodnih katastrofa u toj zemlji u proteklih 100 godina. Prema izveštaju UN, najteže su pogodjeni gradovi Kanete, Činča i Pisko, dok je nekim područjima i dalje nemoguće prići.

Novi zemljotres jačine 5,5 stepeni pogodio Peru

Zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihterove skale pogodio je danas oblast Perua južno od Lime, gde je pre dva dana u snažnom zemljotresu poginulo najmanje 500 ljudi. Za sada nema informacija o eventualnim novim žrtvama i šteti u potresu koji je, kako je precizirano, pogodio oblast oko 240 kilometara južno od glavnog grada. Geofizički institut Perua saopštio je da j zemljotres pogodio oblast grada Piska na jugu zemlje, u kojem je pre dva dana uništeno ili oštećeno oko 70 odsto građevina. Novi zemljotres je izazvao paniku među stanovnicima tom grada, gde živi oko 130.000 ljudi.

Peruanske vlasti u petak će saopštiti detaljniju procenu štete i potrebe za lekovima i drugom humanitranom pomoći, navodi se u saopštenju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći. U zemljotresu je najviše stradalo siromašno stanovništvo, koje je živelo u kućama od blata. Bolnice i mrtvačnice su prepune, pa je stanovištvo primorano da tela iznosi na ulice.

Nešto više od 24 sata posle snažnog zemljotresa, usledio je niz manjih potresa koji su izazvali paniku medju stanovništvom u ugroženom području. Zbog zemljotresa su u prekidu telefonske linije i snabdevanje električnom energijom, a glavni putevi su oštećeni.

Jačina potresa u epicentru iznosila je osam stepeni Rihtera, a posle glavnog udara usledilo je još 14 slabijih izazivajući ponovni strah kod stanovništva.Predsednik Alan Garsija stigao je helikopterom u grad Ika koji ima 120 hiljada stanovnika, gde je četvrtina zgrada srušena, i proglasio vanredno stanje.

Novčana pomoć stigla je iz SAD, UN, Crvenog krsta i EU, kao i u vidu šatora, vode, lekova i drugih potrepština. Bolnički brod američke mornarice Komfort koji ima osoblje od 800 ljudi i 12 operacionih sala nalazi se u Ekvadoru i spreman je da brzo stigne u Peru ako to bude zatraženo, rekli su američki zvaničnici.

XS
SM
MD
LG