Linkovi

Avio kompanija Virdžin Amerika dobila dozvolu američkih vlasti za poletanje


Pošto je savladala sve administrativne prepreke, nova avio kompanija britanskog milijardera Ričarda Brensona, Virdžin Amerika, konačno je prošle nedelje dobila dozvolu američkih vlasti za poletanje. Mada počinje skromno - sa samo deset aviona, Brenson se ipak nada da će njegova kompanija biti bolja od drugih tradicionalnih, kao i ekonomičnih avio kompanija u Americi.

Kada se radi o avio saobraćaju, za većinu Amerikanaca niže cene znače i lošju uslugu. Ričard Brenson želi da izmeni takav utisak i nada se da će Virdžin Amerika uskoro postati favorit Amerikanaca.

«Ovde možete da naručite i hranu koja će vam uskoro biti doneta.»

Pored toga, tu su i kožna sedišta, i sistem na kojem možete da gledate filmove i šaljete SMS poruke drugim putnicima. Uprkos tim pogodnostima, karte će biti jeftinije od karata konkurenata. Povratne karte će na početku koštati od 44 do 310 dolara unutar SAD. Brenson očekuje da će intenzivna kampanja koja će reklamirati imidž Virdžin Amerika uz niže cene napuniti avione.

«Najvažnija stvar na početku je da steknete reputaciju, a ne da napravite profit,» kaže on.

Virdžin nije jedini novi ekonomični avio prevoznik u Americi. Skajbas se pridružio takmacima tokom leta obećavajući karte od 10 dolara. Ali, za razliku od Virdžin Amerika, to je kompanija gde birate vrstu usluge i plaćate za sve. Ako želite da se ukrcate ranije, plaćate dodatno, ako želite jastuk, takoidje. Pa ipak, ulazak Virdžina na američko tržište mogao bi da bude praćen i turbulencijama.

Više cene goriva dovele su do povećanja cena avionskih karata. Zakašnjenja su učestalija nego ikada tako da čak i vodeći avio prevoznici imaju problema da sačuvaju svoj ugled i profite. Kako možemo da zaboravimo na nevidjene probleme putnika kompanije Džet Blu, na Dan zaljubljenih, kada su čekali u avionima na aerodromskim pistama i do 11 sati.

«Sve što možemo je da osiguramo da imamo flotu najnovijih aviona. Plašim se da ne možemo da izbegnemo probleme na aerodromima,»
kaže Brenson.

Analitičari smatraju da Brenson preuzima priličan rizik ulaskom na američko tržište, na kojem operiše veliki broj prevoznika, koji nude pristojne usluge po pristupačnim cenama, Ipak, on je uveren u uspeh.

«Ako budete leteli sa Virdžin Amerika, nećete želeti da se vratite drugim kompanijama,» poručuje Brenson.

XS
SM
MD
LG