Linkovi

Abu Hamza: Proterivanje mudžahedina iz Bosne i Hercegovine na sudu


Medjunarodna zajednica traži od vlasti BiH da deportuju mudžahedine čime se krše evropske konvencije o ljudskim pravima, tvrdi Imad Al-Husein poznatiji kao Abu Hamza kome je oduzeto državljanstvo BiH i odbijeni zahtevi za stalni boravak i azil.

"Rezultat celog ovog procesa unapred je poznat. Bićemo isterani iz BiH iako nismo počinili niti jednu protuzakonitu radnju", izjavio je banjalučkim "Nezavisnim novinama" Abu Hamza.

On tvrdi da "medjunarodna zajednica, posebno Amerikanci, teraju vlasti BiH da nas deportuju bez obzira što time krše naša ljudska prava, te Konvenciju o pravima deteta".

"Zbog toga ćemo, nakon što iscrpimo sve pravne mogućnosti, tužiti BiH Sudu za ljudska prava u Strazburu", najavio je Abu Hamza.

Državljanstvo BiH Abu Hamza je dobio pre 12 godina, da bi mu početkom ove godine oduzela Komisija za reviziju državljanstava.

Sud BiH odbio je njegovu žalbu na oduzimanje državljanstava, a odbijeni su i njegovi zahtevi za stalni boravak i azil. U obrazloženjima ovih odluka navodi se da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

"Državljanstvo sam dobio prema važećim zakonima. Ništa nisam učinio suprotno zakonima BiH, ali mi se državljanstvo oduzima zbog pritisaka medjunarodne zajednice da mudžahedini moraju otići iz BiH", navodi Abu Hamza.

On kaže da niko pri tome ne vodi računa da će razdvojiti porodice te da će njegova deca odrastati bez oca.

"Naprotiv, u jednom od rešenja stoji da vlasti BiH nemaju ništa protiv i da moja porodica napusti BiH zajedno sa mnom", priča Abu Hamza, dodajući da je "žrtva sukoba unutar Stranke demokratske akcije te medjustranačkih prepucavanja".

Abu Hamzu, kao i Ajmana Avada, kome je takodje oduzeto državljanstvo u rodnoj Siriji čekaju dugogodišnje zatvorske kazne, jer ih tamošnje vlasti smatraju dezerterima i osobama koje su ratovale za druge vojske u verskim jedinicama što je strogo zabranjeno.

Avad je predsednik neformalnog udruženja "Ensarije", koje čine naturalizovani državljani BiH, kaže, u izjavi banjaluckcom listu, da je "Sud BiH politički sud jer zanemaruje činjenice i odbija njihove žalbe na odluke o oduzimanju državljanstava".

"Ovo je politički proces. O tome svedoči i činjenica da je Tarik Sadović, ministar bezbednosti BiH, pretrpio strašne kritike kada je kazao da neće potpisati rešenja o deportaciji dok ne budu ispunjeni svi zakonski uslovi", rekao je Avad.

XS
SM
MD
LG