Linkovi

Pregovori sindikata automobilskih radnika i američkih auto kompanija


U Detroitu su u toku pregovori izmedju sindikata automobilskih radnika i američkih auto kompanija - Dženeral Motorsa, Forda i Krajslera. Mnogi analitičari smatraju da su ti razgovori odraz problema sa kojima se američki sindikati suočavaju u nastojanju da sačuvaju radna mesta svojih članova u sve oštrijem nadmetanju američkih kompanija sa stranim konkurentima.

Tri američke auto kompanije počele su pregovoresa sindikatima u julu u pokušaju da smanje troškove radne snage, dok predstavnici sindikata tvrde da su već učinili dovoljno ustupaka 2005. godine, kada su pristali na smanjenje beneficija za hiljade radnika. Mnogi anallitičari smatraju da ti ustupci nagoveštavaju budući trend američkog sindikalnog pokreta. Mark Miks je predsednik nevladine organzacije – Nacionalnog Komiteta i fondacije za pravo na rad koja se zalaže za slobodu sindikalnog organizovanja. On smatra da je članstvo američkih sindikata na istorijski najnižem nivou.

“U privatnom sektoru samo 7,9 odsto radnika je u sindikatima. U vladinom i javnom sektoru, samo oko 40 odsto zaposlenih su članovi sindikata. Ukupno u Americi je samo 12 odsto radne snage u sindikatima To je veliki pad u odnosu na vrhunac 1956. godine kada je 35 odsto radne snage bilo u sindikatima.”

Taj pad se može pripisati deregulaciji tržišta, medjunarodnoj trgovini i prebacivanju poslova u sindikalizovanim industrijama u inostranstvo. Ipak, taj trend je iznenadio mnoge sindikate kaže Patriša Frend predsednik udruženja stjuardesa i stjuarda.

“Mi smo pokušavali da sprečimo te trendove, ali u suštini vi to ne možete da sprečite. Važno je, ipak, da budete zastupljeni i da učestvujete u pregovorima, da možete da utičete i oblikujete globalizaciju što više možete kako biste smanjili njene štetne posledice.”

Mark Miks iz Nacionalnog komiteta za pravo na rad kaže da kada sindikati odbiju da se prilagode, oni zapravo nanose štetu svojim članovima.

“Sindikati su svojevremeno bili vrlo uporni u svojim zahtevima. Kada je na američkom tržištu bilo manje konkurencije - 1960 I 1970-ih godina na primer, uprave kompanija su im izlazile u susret. To je bilo moguće tada, ali danas kada je konkurencija posebno u automobilskoj industriji mnogo žešća, vidimo da je prihvatanje tih zahteva sindikata zapravo bilo problematično,” kaže Miks.

Ipak, Patriša Frend iz Udruženja stjuardesa I stjuarda kaže da sindikati nastoje da ne izgube korak.

“Mislim da smo dozvolili da nas globalizacija zatekne. Mislili smo takodje da ćemo možda moći da je zaustavimo, a ne da utičemo na nju, ali mislim da se to menja i da hvatamo korak,” kaže Patriša Frend.

Za sada i drugi američki sindikati pažljivo prate pregovore u Detroitu da bi videli da li će rezultati koje postingu sindikati automobilskih radnika uticati i na njihovu budućnost.

XS
SM
MD
LG