Linkovi

Američke snage pokrenule veliku ofanzivu protiv ekstremista u iračkoj pokrajini Didžali


Američke snage pokrenule su veliku ofanzivu protiv sunitskih i šiitskih ekstremista u iračkoj pokrajini Didžali. Vojska je saopštila da je 16 hiljada američkih i iračkih vojnika uključeno u operaciju u Didžali koja je počela vazdušnim napadima, a cilj su ekstremisti koji su uspeli pobeći u prijašnjoj akciji u Bakubi.

„Ćelije Al-Kaide bile su dezorganizovane i prisiljene na skrivanje“, rekao je general Benjamin Mikson, komandant američkih vojnika severno od Bagdada. On je naveo da je cilj vojske eliminacija te terorističke organizacije. U sukobima poginulo više od 30 civila

Najmanje 20 mrtvih u simultanom napadu trojice bombaša

" hspace=2 src="/serbian/images/AFP_Iraqi_policemen_inspect_the_wreckage_14_Aug07.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Najmanje 20 ljudi je poginulo na severu Iraka u simultanom napadu trojice bombaša samoubica koji su se nalazili u kamionima natovarenim eksplozivom, saopštila je policija. Napadi su izvedeni oko 20.00 po lokalnom vremenu, u mestu Kahatanija, 120 kilometara zapadno od Mosula, rekli su gradski i policijski zvaničnici koji su naveli da je ranjeno 70 osoba. Meta bombaša samoubica bili su pripadnici tare kurdske sekte Jazidi, koji su česta meta napadača na severu Iraka. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. Sumnja se na irački ogranak Al Kaide koji se premestio na sever Iraka pošto je proteran iz provincija Anbar i Dijala.

Pet američkih vojnika poginulo u padu helikoptera

Pet američkih vojnika poginulo je večeras u padu američkog transportnog helikoptera, nedaleko od vazduhoplovne baze zapadno od Bagdada, saopštila je vojska a prenose agencije. Helikopter je pao tokom rutinskog leta, a srušio se kod baze Takadum, rekao je portparol mornarice Šon Merser. Prema njegovim rečima, službe za hitne slučajeve su blokirale područje a uzrok pada helikoptera jš nije utvrdjen. Vojna baza Takadum nalazi se oko 50 kilometara zapadno od Bagdada, u provinciji Anbar, gde je uporište sunitskih pobunjenika. Od početka američke invazije na Irak, marta 2003, u toj zemlji je poginulo najmanje 3.700 američkih vojnika.

Ekstremisti odrubili glavu pakistanskom vojniku

Protalibanski militanti odrubili su glavu jednom od 16 pakistanskih vojnika, koje su kidnapovali prošle nedelje u blizini granice sa Avganistanom. Oni su zapretili da će ubiti i ostale vojnike ukoliko 10 njihovih saboraca ne bude oslobođeno, saopštili su danas pakistanski zvaničnici. Vojnici su oteti 9. avgusta. u Južnom Vaziristanu. U poruci, koja je pronađena pored tela kaže se da će i ostale vojnike zadesiti ista subina ukoliko zahtevi kidnapera ne budu ispunjeni.

Somalija: 30 civila poginulo, a preko 60 povređeno

Više od 30 civila je poginulo, a preko 60 je povređeno u poslednjih 24 časa u sukobima u prestonici Somalije. Sukobi su počeli kada su pobunjenici napali vladine baze. Etiopske trupe, koje u Somaliji štite vladu, otvorile su vatru posle eksplozije bombe u blizini vojne baze. Prema navodima očevidaca, potom su usledili bombaški napad na minibus, nekoliko eksplozija granata i oružani sukobi s policijom. Mogadiš spada u najnesigurnije gradove na svetu. Somalijska vojska uz pomoć Etiopije pokušava da savlada pobunjenike, koji nastoje da svrgnu nesigurnu administraciju u zemlji. Ove godine na hiljade civila je stradalo u sukobima.

Stradala četovorica Palestinca u Gazi

Najmanje četvorica Palestinaca su poginula, a 12 ih je ranjeno u sukobu koji je danas izbio tokom jedne racije u pojasu Gaze. Bolnički izvori navode da su poginuli pripadnici Hamasa, radikalnog palestinskog pokreta koji kontroliše pojas Gaze, ali da je medju žrtvama i jedan 40-godišnji slučajni prolaznik. Hamas je saopštio da su ubijeni još jedan borac tog pokreta i njegova majka u trenutku kada su pokušli da se sklone iz svoje kuće. Izraelska vojska je saopštila da je operacija izvedena s ciljem da se pronadje mreža tunela i spreče raketni napadi na izraelske gradove iz graničnog pojasa Gaze.

"Tokom operacije, naše snage sukobile su se sa naoružanim napadačima i ubile tom prilikom najmanje četvoricu njih", izjavio je portparol izraelske vojske i dodao da je privedeno još oko 80 Palestinaca na dalje ispitivanje.

Izrael pokušava da izoluje Hamas u pojasu Gaze nakon što je tajlpokret u junu preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze potisnuvši rivalski pokret Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

XS
SM
MD
LG