Linkovi

Zakonodavci razmatraju uvodjenje strožije kontrole medijskog sadržaja


Zbog istraživanja koja pokazuju da je sve veći broj dece izložen nasilju na televiziji, američki zakonodavci razmatraju uvodjenje strožije kontrole medijskog sadržaja. Ovi napori nailaze na otpor menadžera zaduženih za zabavni sadržaj na televiziji i zagovornika slobode govora.

Novo istraživanje nevladine organizacije - Roditeljski odbor za televiziju, pokazuje da je poslednja televizijska sezona u Americi više ispunjena nasiljem, nego bilo koja ranija. Tim Vinter je predsednik ove organizacije.

''Slika nasilja je sve življa i stvarnija, zahvaljujući kompjuterskoj grafici i specijalnim efektima koje televizija danas koristi. Takodje je popularna zabrinjavajući tendencija da se u scene nasilja uključi i seksualni element.''

Vinter je svedočio na jednoj raspravi Senata, o uticaju nasilnih televizijskih slika na decu u Americi. On je rekao da ima solidnih dokaza da su deca izložena nasilju na televiziji agresivnija i da pokazuju veću sklonost ka nasilju u životu. Demokratski senator Džon Rokfeler je otvoreni kritičar nasilja na televiziji. On je rekao da Kongres treba da nametne disciplinu televizijskoj i kablovskoj industriji.

«Sada znamo da su televizijska i industrija zabavnog programa nesposobne i nespremne da regulišu same sebe. Plašim se da je nasilan program postao tako prodoran, a dokazano je da je veoma štetan, da nemamo drugog izbora nego da se vlada umeša.''

Predsednik zabavnog programa televizijske kompanije Foks, Piter Liguori, medjutim kaže da istraživanja nisu dokazala vezu izmedju nasilja na televiziji i agresivnog ponašanja dece.

''Bez te veze, mi ne možemo da opravdamo ograničavanje sadržaja na našoj televiziji. Da li mi kao roditelji treba da uradimo više da bismo smanjili izlaganje naše dece nasilju na televiziji? Apsolutno! Ali, to je posao roditelja, a ne vlade.»

Stručnjak za prvi amandman Lorens Trajb, sa pravne škole univerziteta Harvard, kaže da vladi ne treba dati moć da odlučuje koje slike nasilja su odgovarajuće.

«Na duže staze, nije u interesu moje dece, unučadi ili praunučadi, ove ili bilo koje generacije da žrtvujemo slobodu govora na oltaru zaštite dece.»

Oni koji brane industriju zabave kažu da roditelji mogu da koriste rangiranje televizijskog sadržaja ili tehnologiju za blokiranje neželjenih programa. Ali, nedavna istraživanja takodje pokazuju da su mnogi roditelji zbunjeni tom tehnologijom i rangiranjem programa.

XS
SM
MD
LG