Linkovi

Dve Južnokorejke oslobođene i predate Međunarodnom komitetu Crvenog krsta


Dve Južnokorejke, koje su talibanski ekstremisti sredinom jula oteli sa još dvadesetak drugih Južnokorejaca, danas su oslobođene i predate zvaničnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Dve Južnokorejke izvedene su iz tamno sive tojote "korole", koju je vozio stariji Avganistanac, i predate su Crvenom krstu.

Talibanski ekstremisti 19. jula su oteli 23 Južnokoreanca i tvrdili da će ih držati kao taoce do avganistanske vlasti ne puste iz zatvora 21 talibana. Talibani su posle nekoliko dana ubili dva od 23 južnokorejska volontera, a među preostalim taocima je 16 žena i pet muškaraca.

Oslobađanje dve otete žene najavio je ranije portparol talibana Jusuf Ahmadi koji je rekao da će biti puštene dve bolesne žene. Talibanski vođa, mula Kari Bašir, koji učestvuje u pregovorima za oslobađanje 21 južnokorejskog taoca, rekao je u petak da pregovori teku dobro ali da talibani ostaju pri ranijem zahtevu da se 21 talibanski borac oslobodi iz zatvora u Avganistanu.

U sukobima s avganistanskim snagama ubijeno devet talibana

Avganistanske snage bezbednosti ubile su devet talibanskih pobunjenika dok su se pripremali za napad na policijski štab u blizini granice s Pakistanom, saopštio je danas šef policije u provinciji Kandahar.

"Imali smo obaveštajne podatke da se poveća grupa talibanskih ekstremista okupila u distriktu Spin Boldak u blizini pakistanske granice u pokušaju da zauzmu policijski štab", rekao j šef policje provincije Kandahar Sajed Agha Sakib.

Sakib je rekao da su bezbednosne snage osujetile plan i ubile devet talibanskih pobunjenika. Pobunjenici su već više puta na kratko zauzimali policijske štabove koje su naoružani lakim naoružanjem branili slabo obučeni policajci, a povlačili se pre nego što bi došla znatno opremljenija avganistanska vojska ili medjunarodne koalicione snage. Spin Boldak je pogranični grad koji se nalazi na glavnom putu od Kandahara, bivšeg talibanskog uporišta, do Kvete u Pakistanu, gde se prema avganistanskim zvaničnicima, ekstremisti obučavaju, odmaraju i oporavljaju. Sakib je rekao da je u Spin Bolaku ubijeno pet avganistanskih policajaca, dok su trojica ranjena kada je ispod njihovog vozila eksplodirala postavljena bomba.

XS
SM
MD
LG