Linkovi

Trojka za Kosovo obećala Srbima da će tražiti kompromisno rešenje


Srpski lideri na Kosovu rekli su danas u Prištini da su od posredničke trojke za Kosovo dobili garancije da će se tražiti kompromisno rešenje za status Kosova.

"Nema prejudiciranja statusa i de fakto nema ograničavanja rokova. Trojka će posle 120 dana predstaviti svoj izveštaj, ali to ne znači i završetak procesa. Više je nego očigledno da će ovaj proces trajati i nadamo se da će doći do nekih približavanja stavova, jer u protivnom nema kompromisa i nema rešenja", rekao je novinarima predstavnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ianović, posle sastanka sa trojkom.

Ivanović je rekao i da je tokom današnjih razgovora prvi put "posle toliko vremena pomenuto i pitanje standarda na Kosovu".

"U narednom periodu uslediće intenzivan rad i računamo da će u taj rad biti uključeni i kosovski Srbi, na direktan ili indirektan način. Normalno da će pregovački timovi nositi najveću odgovornost i da će oni donositi odluke, ali je važno da i mi kao predstavnici običnog naroda imamo mogućnost da iznesemo svoje stavove", rekao je Ivanović.

Sa trojkom su se sastali i drugi politički i opštinski predstavnici Srba sa Kosova. Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Slaviša Ristić takođe je izjavio da su predstavnici SAD, EU i Rusije poručili da "neće prejudicirati konačan status Kosova".

"To nije bio slučaj sa specijalnim izaslanikom Martijem Ahtisarijem", rekao je Ristić i dodao da su Ahtisari i njegov tim obećali da će biti nepristrasni i da će raditi na postizanju kompromisnog rešenja koje će zadovoljiti sve strane.

Ristić je dodao da kompromisno rešenje "ne znači novu državu Kosovo na ovim prostorima". Ristić je preneo da je trojka "jasno rekla da čeka i jednu i drugu stranu da ponude rešenja ili ideje koje mogu doneti prihvatljiva
rešenja".

Predstavnici SAD, EU i Rusije, Frenk Vizner, Volfgang Išinger i Aleksandar Bocan-Harčenko, završavaju danas posetu Kosovo. Vizner, Išinger i Bocan-Harčenko su se juče sastali sa najvišim međunarodnim i kosovskim predstavnicima.

Išinger:Prihvatljiv je svaki dogovor Beograda i Prištine

Izaslanik Evropske unije u posredničkoj trojci Volfgang Išinger izjavio je danas u Prištini da su za trojku prihvatljiva sva rešenja o kojima se dogovore Beograd i Priština, uključujući i podelu Kosova. Na pitanje da li to uključuje i podelu Kosova, Išinger je rekao: "Ako oni to žele".

Išinger je na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da se princip rada posredničke trojke bazira na rezoluciji 1244 i principima Kontakt grupe i dodao da trojka neće davati nikakve predloge poput podele Kosova ili drugih rešenja.

"Jasno smo rekli obema stranama da je trojka spremna da sprovede bilo koje rešenje koje obe strane postignu. Prihvatljiv je bilo koji dogovor obeju stranu, uključujući sve opcije", rekao je Išinger odgovarajući na pitanje da li Kontakt grupa napušta svoje stavove u vezi podele Kosova.

Izaslanik EU je rekao i da je trojka "iznenađujuće lako postigla međusobno jedinstvo" koje je preduslov za uspešnu misiju. On je ponovio i da je bilo kakav kompromis koji može biti predstavljen Savetu bezbednosti UN prihvatljiv za Kontakt grupu i upozorio da ako Beograd i Priština ponavljaju samo dosadasnje stavove i odluke, onda nema nade za kompromis i prihvatljivo rešenje. On je kazao i da je trojka usvojila plan rada po kome bi naredni sastanak s Beogradom i Prištinom trebalo da se održi krajem meseca i naglasio da će se trojka sa stranama sastajati koliko to budeepotrebno. Izaslanik EU je rekao da trojka nudi za rešavanje kosovskog pitanja sličan metod kao što je pristup kvarteta koji je primenjen na Bliskom istoku.

"To rešenje dozvoljava SAD, EU i Rusiji da govore jednoglasno", rekao je Išinger na kraju posete posredničke trojke Prištini.

XS
SM
MD
LG