Linkovi

Novak Đoković u finalu Masters serije u Montrealu srušio Federera


Novak Đoković je pobednik turnira Masters serije u Montrealu! Srpski teniser je u finalu pobedio najboljeg igrača sveta, Švajcarca Rožea Federera 2:1, po setovima 7:6, 2:6, 7:6 i najavio da bi uskoro mogao da mu preotme tron. U psihološki vrlo napornom meču, koji je trajao nešto više od dva sata, Đoković je pokazao da je potpuno sazreo kao igrač i da u bidićnosti tek treba očekivati velike uspehe.

To je prvi put da je Đoković pobedio Federera u dosadašnjim susretima, a ujedno je drugi master turnir koji je osvojio srpski teniser. Novak Đoković će se sutra vratiti na treće mesto ATP liste, a sedeće nedelje igraće na masters turniru u Sinsinatiju. Večerašnjom pobedom Đoković je osvojio 500 ATP poena, a dobio je i ček na 400.000 dolara.

Već na početku meča Djoković je pokazao da ne namerava da se preda i da će, ako ništa drugo, pružiti jak otpor Švajcarcu. Poveo je sa 3:0, napravivši brejk u drugom gemu i osvojivši dva gema na svoj servis. Međutim, Federer je uzvratio i brzo izjednačio na 3:3. Drugi brejk u meču Federer je napravio u 11. gemu, iako je 20-togodišnji Beograđanin imao prednost od 40:0. Švajcarski teniser je tako došao do prvog vođstva u meču i to za vođstvo od 6:5 i priliku da servira za set. Usledio je najdramatičniji gem u meču. Federer je vodio sa 40:0, ali je Đoković spasio tri set lopte protivnika. Usledilo je sedam izjednačenja, još tri set lopte Federera, i tri nerealizovane brejk šanse srpskog tenisera. Ipak, Đoković je realizovao svoju četvrtu priliku i tako izjednačio na 6:6. U "taj brejku" Đoković je bio potpuno dominatan. Poveo je sa 3:0, sa 5:1, a na kraju završio sa 7:2, iskoristivši svoju prvu set loptu.

U drugom setu, Federer je bolje servirao, dok je Đokoviću pao ritam igre. Švajcarac je uspeo da napravi brejk u šestom gemu, a potom i u osmom, da bi taj set završio sa 6:2, bez većih problema. Odlučujući set Đoković je počeo vrlo sigurno. Odmah je napravio brejk, pa potom i osvojio gem na svoj servis za 2:0. Međutim, Federer je uzvratio, osvojio gem na servis protivnika za izjednačenje - 4:4. Posle toga oba tenisera su uzela po dva gema na svoj servis, pa se ponovo ušlo u "taj brejk". I ovoga puta Đoković je bio dominatan. Došao je do vođstva od 6:1, nije iskoristio prvu meč loptu, ali jeste drugu za konačnu pobedu.

Do finala sa Federerom, Đoković je došao pošto je prethodno pobedio i Endija Rodika, najvećeg konkurenta za treće mesto na ATP listi, kao i drugog tenisera sveta - Španca Rafaela Nadala. Posle trijumfa, prilikom dodele trofeja, direktor turnira je Đokovića predstavio kao hrvatskog tenisera, na šta su negodovanjem reagovali navijači srpskog tenisera.

"Siguran sam da gospodin nije želeo da pogreši, ali ja sam iz Srbije, a ne iz Hrvatske", kazao je Đoković obraćajući se publici na terenu. Nole se zahvalio sponzorima i organizatorima turnira, kao i publici.

"Hvala vam, bili ste fantastični", rekao je.

"Ovo je za mene ostvarenje sna - osvojio sam titulu na ovako velikom turniru i to protiv najboljeg igrača tenisa ikada", kazao je Đoković, koji se sa osmehom obratio i Federeru rekavši mu da "ne može baš uvek da pobeđuje".

I Feder se zahvalio organizatorima, a ocenio je da je i on igrao dobar tenis, iako je izgubio.

"Odigrali smo dobar meč. On je danas bio bolji i ja mu čestitam i želim puno uspeha u karijeri", rekao je Federer, kome je pripao ček na 200.000 dolara.

XS
SM
MD
LG