Linkovi

Darpa: Izabrano 36 timova za gradsku trku robotskih vozila


Naučnoistraživačka agencija američkog Sekretrijata za odbranu, poznata po skraćenici Darpa, objavila je zaključenje liste od 36 timova koji će kasnije ove godine učestvovati u trci robotskih vozila nazvanoj Urbani izazov.

Redovni slušaoci našeg programa možda se sećaju da je oktobra 2005. godine agencija Darpa organizovala trku robotskih vozila u pustinjskim uslovima i da je u toj trci pobedilo vozilo kalifornijskog univerziteta Stenford. Njihov luksuzni džip tipa Folksvagen Tuareg, opremljen kompjuterima, radarom, uređajem za satelitsku navigaciju i raznim senzorima, potpuno samostalno prešao je tešku pustinjsku stazu sa preprekama, dužine 212 kilometara, prosečnom brzinom od 30 kilometara na sat. Posle te trke, agencija Darpa uputila je univerzitetima i drugim istraživačkim timovima iz čitavog sveta nov, teži izazov.

Konstruisati robotsko vozilo koje bi moglo da, za manje od šest sati, potpuno samostalno pređe 60 milja - odnosno 96 i po kilometara - u uslovima urbanog saobraćaja, poštujući kalifornijske saobraćajne propise, uključujući se u normalan saobraćaj, prolazeći kroz kružne raskrsnice i izbegavajući prepreke. Kao i u prethodnoj trci, timovi će saznati za plan staze samo nekoliko sati pre početka trke, a tokom takmičenja neće moći ni na koji način da utiču na kretanje svojih robotskih vozila. Kvalifikaciona trka održaće se 26. oktobra, a u finalnoj trci 3. novembra učestvovaće 20 najbolje plasiranih vozila.


XS
SM
MD
LG