Linkovi

Predsednik Buš: Neprijatelj u Iraku još opasan, izmeniti situaciju na terenu težak zadatak


U svom redovnom obraćanju naciji putem radija, predsednik Buš je rekao da se u Iraku zapaža progres koji ohrabruje. Opozicione demokrate su u svom odgovoru naglasile da rat u Iraku narušava borbenu gotovost američke vojske.

Predsednik Buš je u svom radio govoru rekao da njegova strategija da se u Irak upute vojna pojačanja dovela do pozitivnih rezultata.

«Neprijatelj u Iraku je još uvek opasan, ali je pojačanje još u svojim početnim fazama. Izmeniti situaciju na terenu je težak zadatak, ali će naši vojnici dokazati da se to može postići,» rekao je Buš.

Američki predsednik je medju uspesima u Iraku pomenuo i koalicioni vazdušni napad u kojem su ubijeni teroristi al-Kaide, odgovorni za napad na šiitsko svetilište u Samari 2006. posle kojeg je u sektaškom nasilju u Iraku poginulo više hiljada ljudi. Prema ispitivanju javnog mnjenja, koje je prošle nedelje obavila mreža CNN, oko dve trećine Amerikanaca protivi se ratu u Iraku, a isti procenat ne odobrava način na koji predsednik Buš obavlja svoj posao. Predsednik Buš očekuje da će biti u stanju da delimično obnovi podršku ratu u Iraku uoči predstojećeg izveštaja koji će u septembru Kongresu podneti američki vojni komandant u Iraku, general Dejvid Petreus i američki ambasador u Bagdadu, Rajan Kroker.

U odgovoru demokrata, članica Predstavničkog doma iz Kalifornije, Elen Taušer, rekla je da rat u Iraku narušava borbenu gotovost američke vojske zbog toga što su vojne jedinice primorane da se suviše brzo vrate na bojište. Armija preporučuje dve godine odmora za svaku godinu provedenu na frontu. Predstavnica Taušer kaže da američki vojnici sada imaju samo 12 meseci predaha kod kuće na svakih 15 meseci koje provedu u Iraku.

«Predsednikova odluka o pojačanju dovela je do toga da su mnoge jedinice upućene u Irak po drugi ili treći put. Mi tražimo od naših vojnika da podnesu herojske žrtve, ali ih vraćamo u borbu čim se vrate kući.»

Predstavnički dom je protekle nedelje usvojio zakonski predlog, koji je podnela gospodja Taušer, kojim se zahteva minimalni period predaha izmedju dva perioda boravka na frontu. Predsednik Buš je, medjutim, najavio da će uložiti veto na taj zakonski predlog zato što on zadire u njegova ovlašćenja u svojstvu glavnokomandujućeg oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG