Linkovi

Kačinjski raskinuo koaliciju sa ultrakatoličkom Ligom poljskih porodica


Premijer Poljske Jaroslav Kačinjski raskinuo je vladajuću koaliciju sa ultrakatoličkom Ligom poljskih porodica. Lider LRP-a, Roman Gjertih, rekao je posle današnjeg sastanka da ga je premijer obavestio da raskida koaliciju, a da će u ponedelak smeniti ministre iz LPR-a.

Gjetrih je naveo da je takvu odluku očekivao posle sastanka lidera najjače poljske stranke, opozicione Građanske platforme Donalda Tuska, s predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim. Na tom susretu dogovoreni su vanredni parlamentarni izbori, dve godine pošto je stranka braće Kačinjski došla na vlast. Predsednik Leh Kačinjski i njegov brat blizanac Jaroslav, koji obavlja funkciju premijera, zalažu se za održavanje izbora na jesen. Oni su s Tuskom postigli dogovor da liberalna opozicija ne blokira usvajanje paketa hitnih zakona do tada.

Usvajanje tih zakona tiče se ulaska Poljske u Šengen naredne godine i izmene zakona o lustraciji. Taj zakon Ustavni sud Poljske proglasio je neustavnim, pa se on od sredine maja ne primenjuje. Gjertih je danas optužio premijera da raskida vladajuću koaliciju i da insistira na prevremenim izborima zato što je državna izborna komisija odbila izveštaj o finansiranju stranke Pravo i Pravda braće Kačinjski. Pravo i Pravda neće tako imati mogućnost da dobiju desetine miliona zlota predviđenih u državnom budžetu za finansiranje stranaka do kraja izbornog mandata, zbog čega se ta partija sada našla pred finansijskim kolapsom.

XS
SM
MD
LG