Linkovi

Najbrži voz na svetu štedi energiju


Postoji izvesna nedoumica oko toga koji je voz najbrži na svetu - japanski Šinkansen ili francuski Te-že-ve. Francuski voz drži svetski rekord u najvećoj brzini, ali je operativna brzina japanskog voza veća, što znači da njegovi putnici prelaze veću razdaljinu za manje vreme.

Prvog jula, u Japanu je uveden u upotrebu nov model voza Šinkansen - nazvan Serija N700 - prvi od superbrzih vozova koji je opremljen aktivnim hidrauličnim sistemom za naginjanje u krivinama, tako da kroz njih može da prolazi većom brzinom.

Naginjanje voza je za jedan stepen veće od nagnutosti koloseka, što omogućava vozu da kroz krivine prolazi brzinom od 270 kilometara na sat. Poboljšanju brzine voza doprinose i nove elastične navlake od specijalnog materijala koje potpuno zatvaraju prostore između vagona, tako da čitava kompozicija izgleda kao nekakva zašiljena savitljiva cev bez prekida.

Voz serije N700 koristi regenerativno kočenje, kakvo se koristi u savremenim hibridnim automobilima, što znači da se deo energije kočenja, umesto u toplotu, pretvara u električnu energiju i vraća u mrežu. Sva ova poboljšanja donela su uštedu u energiji od 19 odsto.

Uprkos tome, voz serije N700 ima ubrzanje za 30 odsto bolje od svog prethodnika. Brzinu od 60 milja, odnosno 96,56 kilometara na sat dostire za svega 37 sekundi. Gotovo kao sportski automobil - s tim što voz Šinkansen ima 700 tona!

XS
SM
MD
LG