Linkovi

Američke snage u Iraku objavile da su u bagdadskom kvartu Sadr Sitiju ubile trideset terorista


Američke snage saopštile su da su danas ubile 30 terorista u vazdušnom napadu u bagdadskoj šiitskoj četvrti Sadr Sitiju.

U vojnom saopštenju takođe se navodi da je u današnjoj operaciji, čija su meta bile specijalne terorističke grupe koje ilegalno prebacuju oružje i municiju iz Irana, uhapšeno 12 osumnjičenih osoba. Pripadnici pomenute grupe takođe su organizovali obuku iračkih milicija u Iranu. Sjedinjene Države optužuju Iran da podržava šiitske milicije u susjednom Iraku, što Teheran odbacuje.

Istovremeno, vlasti su u Bagdadu od danas uvele trodnevnu zabranu automobilskog sobraćaja kako bi preduprijedile bombaške napade tokom predstojećeg šiitskog praznika, kome bi trebalo da prisusustvuju stotine hiljada.

Maliki u Iranu

Irački premijer Nuri al-Maliki boravi u Iranu gdje sa lokalnim liderima razgovara o bilateralnim odnosima i bezbjednosnoj situaciji u Iraku. Maliki je pripadnik iračkih šiita i blizak je šiitski većinskom Iranu, gdje je nekad živio u egzilu.

Danas se sastao sa potpredsjednikom Islamske republike, Parvizom Davoudijem, a najavljeni su susreti i sa predsjednikom Ahmadinedžadom i vrhovnim vođom, Ajatolahom Alijem Hameneijem.

Takođe danas, predstavnici iračke vlade, susjednih zemalja, Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice sastali su se u Siriji radi razgovora o unaprijeđenju bezbjednosnih prilika u Iraku.

Zvaničnici Sirije saopštili su da su pojačali mjere nadzora na granici prema Iraku da bi spriječili strane borce da prelaze na teritoriju istočnog susjeda.

XS
SM
MD
LG