Linkovi

Ratko Marković: Milan Milutinović imao mala ustavna ovlašćenja


U nastavku iskaza na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, svedok odbrane Ratko Marković rekao je danas pred Haškim tribunalom da je Milutinović imao veoma mala ustavna ovlašćenja i kao šef države i kao član Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije. Milutinović je optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999.

Svedočeći kao ekspert odbrane za Ustav, profesor Marković je kazao da je funkcija predsednika Srbije bila "simbolična" zbog malih ovlašćenja propisanih republičkim Ustavom iz 1990. godine.

"Predsednik je samo predstavljao Srbiju i izražavao njeno državno jedinstvo. Po Ustavu, on nije imao ni zakonodavnu, ni izvršnu, ni sudsku vlast. Kao što je jednom rekao prvi predsednik Austrije, jedino u šta je mogao da zabode nos bila je - njegova maramica",
protumačio je Marković.

Na pitanja Milutinovićevog branioca Slobodana Zečevića o ulozi predsednika Srbije u Vrhovnom savetu odbrane SRJ, svedok je naznačio da je prema saveznom ustavu oružanim snagama u ratu i miru komandovao predsednik federacije, u kritično vreme Slobodan Milošević, a da je VSO, kojim je takođe predsedavao, bio njegov "savetodavni" organ. Po zapisnicima sa sednica, podvukao je Marković, ulogu VSO je tako shvatao i sam Milošević koji je više puta isticao da će nastaviti da Savet "konsultuje" i "obaveštava" pri donošenju odluka o Vojsci Jugoslavije. Predsednik SRJ je, precizirao je svedok, potpuno samostalno smenjivao, unapređivao i postavljao oficire i vojne sudije i tužioce.

"VSO nije donosio odluke, već je utvrđivao zaključke, koji su zapravo bili politički stavovi, što se može videti iz zapisnika sa sednica Saveta. Ja nikada nisam video nijednu odluku VSO - u zapisnicima su samo zaključci koji nisu mogli proizvesti pravne, već samo političke posledice", kazao je Marković.

Tokom današnjeg svedočenja, Marković je opovrgavao i tvrdnju Tužilaštva da je upotreba VJ na Kosovu 1998. bez proglašenja vanrednog stanja bila protivustana, kao što je u pismu Miloševiću, koje su tužioci često citirali, upozoravao tadašnji načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić, koji je ubrzo bio smenjen. Profesor Marković, koji je 1998-99 bio i potpredsednik Vlade Srbije, nastavlja svedočenje.

Zajedno sa Milutinovićem, pred Tribunalom se po optužnici za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon kosovskih Albanaca 1999. sudi i tadašnjem potpredsedniku vlade SRJ Nikoli Šainoviću i generalima Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazarviću i Sretenu Lukiću.

XS
SM
MD
LG