Linkovi

Demokratski predsednički kandidati debatuju o nacionalnoj bezbednosti


Rat u Iraku i kako najbolje zaštiti Sjedinjene Države od terorističkih napada će izgleda biti glavna pitanja na predsedničkim izborima 2008. godine. Demokratski predsednički pretendenti posebno se trude da poboljšaju poverenje javnosti u svoju sposobnost da se bave pretnjama nacionalnoj bezbednosti.

Demokrate shvataju da je glavni razlog što je Džon Keri tesno izgubio na predsedničkim izborima 2004.godine to što je predsednik Buš dobio više ocene na planu zaštite nacionalne bezbednosti ne samo od republikanskih, već i od nezavisnih birača. Stoga demokrate koje se takmiče za položaj u Beloj kući žele da steknu poverenje da su u stanju da se bave nacionalnim bezbednosnim pitanjima. Na primer, senator iz Ilinoja, Barak Obama, rekao je da bi, kao predsednik, prebacio vojne snage iz Iraka u Avganistan i da bi bio spreman da goni teroriste u njihovim utočištima u Pakistanu čak i bez odobrenja pakistanske vlade.

”Prvi korak mora biti da se povučemo sa pogrešnog bojnog polja u Iraku i počnemo da vodimo borbu sa teroristima u Avganistanu i Pakistanu. Okončanje rata će nam pomoći da izolujemo pripadnike Al Kaide i damo Iračanima priliku da ih iskorene. To će nam takodje omogućiti da usmerimo preko potrebne resurse na Avganistan.“

Kasnije tokom nedelje, Obama je zauzeo umereniji stav kada mu je agencija Assosiated Pres postavila pitanje da li bi uzeo u obzir korišćenje nuklearnog oružja protiv terorista u Avganistanu i Pakistanu. Obama je prvo rekao da bi bila velika greška upotrebiti nuklearno oružje u bilo kojim okolnostima u situacijama koje obuhvataju civile. Medjutim, brzo je dodao da niko nije potegao to pitanje i da ono uopšte nije predmet debate. Neki od Obaminih rivala medju demokratama brzo su iskoristili priliku da povodom njegovih komentara dovedu u pitanje Obaminu iskustvo u spoljnoj politici. Senator Kris Dod iz Konetikata je rekao kako smatra neke Obamine nedavne komentare o inostranoj politici zbunjujućim. Senatorka Hilari Rodam Klinton iz Njujorka, koja vodi u popularnosti medju demokratskim predsedničkim pretendentima, takodje je pokrenula pitanje povodom tih Obaminih komentara:

”Mislim da bi predsednici trebalo da budu pažljivi u svakom trenutku kad govore o upotrebi nuklearnog oružja. Predsednici su od hladnog rata koristili nuklearno zastrašivanje da održe mir i ne verujem da bi bilo koji predsednik trebalo da daje olako saopštenja o upotrebi takvog oružja,“ rekla je senatorka Klinton.

Politički analitičari navode da su Obamini nedavni komentari o inostranoj politici stvorili priliku za neke demokratske pretendente sa više iskustva na tom planu, poput senatora Doda i Senatora Džoa Bajdena iz Delavera, koji je kopredsedavajući u Senatskom odboru za odnose sa inostranstvom. Don Frederik je dopisnik lista Los Andjeles Tajms.

”Mislim da ste ove nedelje videli kako će Obamini protivnici sve više da ga tretiraju. Senatori Klinton i Bajden, a sada i Dod, sada u suštini kažu - dečko lepo je što si pokušao, ali nisi još spreman. Oni će zbilja pokušati da ga predstave kao nekoga za koga je ovo preveliki zalogaj.“

Uzevši u obzir važnost nacionalne bezbednosti i inostrane politike na izborima naredne nedleje, analitičari navode da je od ključne važnosti za demokratske predsedničke pretendente da sebe predstave kao sposobne lidere u pogledu ta dva pitanja. Pored toga demokratski politički stratezi veruju da je neodobravanje javnosti povodom politike predsednika Buša u Iraku takodje dovelo do erozije poverenja javnosti u sposobnost administracije da održi Ameriku bezbednom od budućih terorističkih napada.

Medjutim, republikanski politički stratezi veruju da su demokrate i dalje ranjive po pitanju nacionalne bezbednosti uprkos opadanju podrške javnosti ratu u Iraku. Oni smatraju da će republikanski kandidat, koji se smatra jakim na planu nacionalne bezbednosti, poput bivšeg gradonačelnika Njujorka, Rudija Djulijanija, biti sjajan protivnik na opštim izborima protiv eventualnog demokratskog kandidata, bez obzira da li će to biti Hilari Klinton, Barak Obama ili neko drugi od preostalih šest demokratskih predsedničkih pretendenata.

XS
SM
MD
LG