Linkovi

Čitanje psima - čovekov najbolji prijatelj ume i da sluša


Mnoga deca imaju problem da na času čitaju naglas. Jedan novi program koristi pse kako bi im pomogao da napreduju u tome i steknu neophodno samopouzdanje, a ključ svega je pozitivno iskustvo i opuštenost dece dok čitaju čovekovom najboljem prijatelju. Vreme je za čitanje priča u osnovnoj školi Thurgood Marshall u blizini Vašingtona. Publika – labrador Djun, koji netremice sluša priču dok je čita sedmogodišnji Del Toro. Njih dvojica su se upoznai pre godinu dana i redovno provode vreme zajedno.

Del Toro i Djun su deo literarnog programa koji je osnovan 1999. a sada se praktikuje u školama i bibliotekama širom Sjedinjenih Država. Dreser pasa Dženet Golden kaže da čitanje psima stvara opušteno okruženje za decu.

"Oni će čitati Djunu jer on nije tu da ih kritikuje, on sluša i neće im se podsmevati", kaže Dženet Golden.

Učenica trećeg razreda Rebeka Torvik se slaže.

"Verujem da bi svako dete to radilo kad bi moglo jer je zabavno", ističe ona.

Stručnjaci za pismenost kažu da deca postaju vidčljivo opuštenija i da im krvni pritisak pada dok čitaju psima. Rebeka je sada bliže nivou čitanja svojih vršnjaka pošto je provela više od godinu dan čitajući Goldiju. Njena majka, Lisa Torvik, oduševljena je rezultatima.

"Sviđa mi se osmeh koji vidim svakog dana. Kad god izađe sa časa na kome je čitala, uvek ima veliki osmeh na licu", kaže Lisa Torvik.

Upravo to je i cilj – iskoristiti pse da inspirišu decu da čitaju.

XS
SM
MD
LG