Linkovi

SAD i Pakistan imaju različite stavove o čišćenju pribežišta terorista


Američki funkcioneri sada javno kažu da ne može da se isključi mogućnost američkih vojnih napada na pribežišta Al Kaide i Talibana na plemenskim područjima u Pakistanu. Sjedinjene Države prebacuju Pakistanu da, kako američki funkcioneri smatraju, ima mekan stav prema terorističkim pribežištima.

Kad su pripadnici Talibana i njihovi gosti iz Al Kaide 2001. godine proterani iz Avganistana, njihove vođe su uspele da pobegnu preko granice na zabačena, plemenska područja u Pakistanu, na kojima je bezvlašće. Vašington je do sada iza zatvorenih vrata vršio pritisak na Islamabad da preduzme energičnije čišćenje terorističkih pribežišta. Medjutim, posle izdavanja ”Nacionalne bezbednosne procene“ početkom ovog meseca, u kojoj se tvrdi da se Al Kaida na tim plemenskim područjima regrupisala, američka kritika je otvorenija i konkretnija. Na jučerašnjem pretresu u Senatu, američki državni podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns, otvorio je mogućnost da Sjedinjene Države preduzmu akciju na pograničnim područjima, ako to ne učini Pakistan.

”Ako se uzme u obzir važnost borbe protiv al Kaide i Osame bin Ladena, ako u budućnosti budemo imali konkretne informacije, Sjedinjene Države uvek imaju opciju da same preduzmu akciju. Medjutim, više smo za saradnju sa pakistanskim snagama i u najvećem broju situacija, saradjujemo sa njima.“

U Islamabadu, pakistanski ministar inostranih poslova Kuršid Kasuri je rekao da su priče o unilateralnom američkom napadu ”neodgovorne i kontraproduktivne“. Analitičari su saglasni da je eventualni sveobuhvatni upad Sjedinjenih Država na plemenska područja malo verovatan. Medjutim, Danijel Marki, koji je donedavno radio u odeljenju Državnog sekretarijata za planiranje američke politike u južnoazijskom regionu, kaže da su Sjedinjene Države već indirektno anagažovane u napadima unutar Pakistana, budući da pružaju obaveštajne podatke, satelitske snimke i daju logističku podršku. Pojedini analitičari veruju da su akcije Sjedinjenih Država možda već postale direktnije. Leri Gudson, profesor bliskoistočnih nauka na Armijskoj vojnoj akademiji, kaže da pakistanski funkcioneri možda već tolerišu američko prekogranično gonjenje osumnjičenih terorista - sve dok su takve akcije tajne. Daniel Marki međutim ima drugačije mišljenje.

”Sjedinjene Države i Pakistan ne gledaju isto na ovaj problem na plemenskim područjima. Sjedinjene Države interesuje globalna teroristička opasnost, dok je Pakistan daleko zainteresovaniji za lokalne pretnje pakistanskoj stabilnosti i svoj uticaj u regionu.“

Sudeći po izvešaju objavljenom početkom ove godine, Sjedinjene Države su 2005. planirale tajno hvatanje zamenika Osame bin Ladena, Ajmana al Zavahirija, u jednom pribežištu u Pakistanu. Medjutim, tu operaciju je u poslednjem momentu opozvao tadašnji sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, s obrazloženjem da je suviše opasna pošto je prvobitno zamišljen manji američki paravojni tim, prerastao u obimne snage.

XS
SM
MD
LG