Linkovi

Olmert i Abas održali tročasovne razgovore u Jerihonu na Zapadnoj obali


Izraelski premijer Ehud Olmert otputovao je u grad Jerihon kako bi se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Olmert je prvi izraelski lider koji je posetio palestinsku teritoriju za više od šest godina, a razovori su vodjeni pod jakim merama bezbednosti.

Ni jedan od lidera nije davao izjave za novinare posle sastanka. Premijer Olmert je pred sastanak izjavio da je želi da razgovara o osnovnim pitanjima pre bliskoistočne mirovne konferencije zakazane za novembar.

«Ovde sam kako bih otvoreno razgovarao o fundamentalnim pitanjima, sa izraelskim i palestinskim vlastima, u nadi da će to uskoro dovesti do pregovora o stvaranju palestinske države. Zahvalan sam na vašoj gostoljubivosti».

Izraelski zvaničnici opisali su razgovore kao konstruktivne, ali su rekli da nije bilo pregovora i diskusije o takozvanim pitanjima konačnog statusa, kao što su povratak palestinskih izbeglica, konačne granice buduće palestinske države ili ukidanje izraelskih naselja na Zapadnoj obali. Izraelski zvaničnici izjavili su da se Izrael za sada fokusira na to kako da ojača predsednika Abasa, koji je prošlog meseca raspustio vladu nacionalnog jedinstva predvodjenu Hamasom, nakon što je milicija Hamasa preuzela kontrolu nad pojasom Gaze.

Lider Hamasa Ismail Hanije, bivši premijer, nazvao je današnji sastanak «smicalicom», tvrdeći da on neće imati rezultate. Palestinski zvaničnici izrazili su nadu da će se razgovori fokusirati na uspostavljanje dnevnog reda predstojeće mirovne konferencije i na osnovna pitanja. Saeb Erekat, bliski saradnik predsednika Abasa, izjavio je da veruje da će za okončanje tog posla biti potrebno više vremena.

«Verujem da se danas raspravljalo o tome šta su parametri za ta pitanja. Da li oba lidera mogu da donose odluke potrebne za definisanje tih parametara? Verujem da mogu. Ali mislim da to ne mogu da učine tokom samo jednog sastanka. Ne znam ni to koliko će takvih sastanaka biti potrebno. Onoliko koliko je neophodno».

I predsednik Abas i premijer Olmert oslabljeni su politički. Abas sada nema vlast nad pojasom Gaze, dok je njegova vlast na Zapadnoj obali limitirana zato što izraelske snage kontrolišu tu teritoriju. Olmert predsedava slabom koalicionom vladom, a istraživanja javnog mnjenja nagoveštavaju da je prilično nepopularan kod većine izraelskih glasača.

XS
SM
MD
LG