Linkovi

Crna Gora: Ustavni odbor, bez predstavnika opozicije, utvrdio Predlog zakona


Ustavni odbor crnogorske Skupštine danas je, bez predstavnika opozicije, utvrdio Predlog zakona za sprovođenje ustava i obrazloženje Predloga najvišeg pravnog akta.

Ti dokumenti, zajedno sa Predlogom ustava, koji je skupštinski Ustavni Odbor usvojio krajem jula, biće dostavljeni poslanicima crnogorskog parlamenta. Ustavni zakon se proglašava i stupa na snagu zajedno sa najvišim pravnim aktom.

Predsjednik Ustavnog odbora Rank Krivokapić kazao je da je predviđeno da parlament zakazuje sjednicu najkasnije 15 dana od dana kada dobije Predlog ustava.

Navodeći da je moguće amandmanski djelovati na tekst Predloga ustava, on je rekao da postoji prostor za političko dogovaranje o najspornijim pitanjima u novom najvišem pravnom aktu Crne Gore.

Komentarišući izostanak predstavnika opozicije sa sjednice Odbora, Krivokapić je istakao da i dalje vjeruje u postizanje dogovora o ustavu.

“Vjerujem u dogovor i mislim da prostor za njega i dalje postoji”, rekao je on novinarima.

Članovi Ustavnog odbora iz opozicije nisu prisustvovali današnjoj sjednici tog tijela. Međutim, Krivokapić je optimista:

“Dogovor, koji je počeo mojim razgovorom sa Pokretom za promjene i ostalim susretima koji slijede, može se postići, jer do dana usvajanja ustava u parlamentu sve su mogućnosti otvorene”, rekao je on.

Krivokapić je istakao da je njegov cilj da konsenzus o budućem najvišem pravnom aktu Crne Gore bude što veći.

On smatra da je, osim sa PZP, moguće postići politički dogovor o ustavu i sa nekom drugom opozicionom partijom.

Opozicija je napustila sjednicu Ustavnog odbora 30. jula, jer nije udovoljeno njihovom zahtjevu da bude otvorena za javnost. Tada je vladajuća koalicija utvrdila Predlog ustava. Krivokapić vidi još jedan razlog zbog koga vjeruje da ima prostora da se opozicija predomisli:

“Politički interesi su podložni promjenama, zavisno od procjene svake političke partije, i možda će neko ocijeniti da mu je bolje da glasa za ustav nego da bude poražen na referendumu”, kazao je Krivokapić.

Predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka sjutra će razgovarati o finalnom uobiličavanju liste zajedničkih zahtjeva u vezi sa novim ustavom Crne Gore. Radi se o principima koje opozicija jedinstveno podržava, a koji bi trebalo da budu ugrađeni u najviši pravni akt.

XS
SM
MD
LG