Linkovi

Rusija stavila u funkciju ”Trijumf S-400“ novi sistem za protivraketnu odbranu


Otvaranju je prisustvovao i pravoslavni sveštenik, koji je svetom vodicom blagosiljao novi protivraketni sistem Trijumf S-400, dok je čitavu ceremoniju prenosila nacionalna televizija.

Rakete tipa zemlja-vazduh zamenjuju staru generaciju raketa S-300, imaju snažnije motore i bolji sistem za navođenje. Ruski zvaničnici kažu da su sposobne da presreću avione sa ”stelt“ tehnologijom, gotovo nevidljive za radare, kao i objekte koji lete na svega 10 metara iznad zemlje. Ali ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer kaže da one mogu da predstavljaju opasnost za civilne avione.

”Vazdušni saobraćaj oko Moskve je gust,“ kaže Felgenhauer, ”pa bi ove rakete mogle da izazovu komplikacije jer ih operatori kontrolišu samo do izvesne granice, a posle toga lete automatski.“

Felgenhauer kaže da je domet novih raketa veći od ranijih raketa S-300, kojima su ukrajinske vazduhoplovne snage slučajno oborile jedan civilni avion iznad Crnog mora, 2001. godine. On kaže da je u sličnom incidentu šezdesetih godina u Rusiji oboren jedan putnički avion iznad Uralskih planina. U ratno doba takve greške su verovatnije, dodaje on.

Rakete Trijumf S-400, koje se u NATO nomenklaturi nazivaju ”grauler,“ za sada će braniti samo Moskvu. Ali direktor Almaz dizajn biroa, Igor Ašurbeili, koji ih proizvodi, kaže da bi mogle da se prodaju i inostranim kupcima:

”Interesovanje je već veliko,“ kaže Ašurbeili, dodajući da će, ako minstarstvo odbrane do 2011. godine donese takvu odluku, biro Almaz biti spreman da ih proizvodi za izvoz. Prema izveštajima, rakete S-400 imaju domet od 400 kilometara i sposobne su da obaraju avione i rakete srednjeg dometa.

XS
SM
MD
LG