Linkovi

Eksterni defibrilator, aparat koji može da vrati srce u normalan ritam


Možda ste čuli za mlade sportiste, još tinejdžere, čije je srce prestalo da kuca, ponekad dok su se bavili sportom. U mnogim od ovih slučajeva, njihovi roditelji i lekari tek naknadno su ustanovili činjenicu da su ti mladi sportisti imali srčana oboljenja. Medjutim, za one koje imaju specifičnu genetsku bolest, defibrilatori koji se ugradjuju u telo, mogli bi da im spasu život.

To je tragična priča. Mladi sportista imao je srčani napad i preminuo je. Brendon Vilijams imao je samo 13 godina kada je osetio srčane smetnje. Od tada, škola koju Brendon pohadja, nabavila je eksterni defibrilator, aparat koji može da vrati srce u normalan ritam.

Medjutim, rešenje za neke ljude je minijaturni defibrilator koji se ugradjuje. 22-dvogodišnji Pol Meksvini imao je samo 11 godina kada su mu lekari ustanovili genetsko srčano oboljenje nazvano - hipertrofična kardiomiopatija. Ona uzrokuje zadebljanje srčanog zida. Polova majka, Meri Meksvini priseća se lekarskih instrukcija.

«Rekli su da bi on trebalo da smanji svoje aktivnosti što je bilo veoma teško za 11-ogodišnjaka, i da bi mogao normalno da živi, ali da postoji rizik od iznenadne smrti».

Da bi bio umanjen taj rizik, Polu je ugradjen defibrilator u grudi. Kasnije, kada je prilegao posle učenja za završne ispite, njegovo srce počelo je neregularno da kuca.

«Samo sam se iznenada probudio i nisam bio siguran šta se zapravo dogodilo, kasnije sam otišao na pregled i lekari su potvrdili da mi se uključio defibrilator».

«To je zaista došlo u pravo vreme. Dobio je defibrilator samo mesec dana pre nego što mu je bio potreban i to mu je spasilo život».

Doktor Beri Meron je stručnjak za hipertrofičnu kardiomiopatiju. On i njegove kolege ispitale su oko 500 pacijenata kao što je Pol sa ugradjenim defibrilatorima.

«Ustanovili smo da je sada moguće promeniti tok bolesti za neke pacijente tako što ćemo preduprediti iznenadnu smrt».

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Tokom izvodjenja studije, defibrilatori su se aktivirali kod više od 100 pacijenata koji su imali neregularne otkucaje srca, spasivši im život.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG