Linkovi

Kemp Dejvid još od 1942. godine letnjikovac američkih predsednika


Predsednik Džordž Buš i britanski premijer Gordon Braun nedavno su se sastali u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid. To izolovano planinsko odmaralište, koje je dobilo ime po unuku predsednika Dvajta Ajzenhauera, nalazi se na 100 kilometara od Vašingtona.

Imanje, koje se prostire na površini od 81 hektara, rezervisano je za privatnu upotrebu predsednika Sjedinjenih Država. Pristup reporterima je vrlo ograničen sem tokom povremenih foto seansi.

Kemp Dejvid je još od 1942. godine letnjikovac američkih predsednika i njihovih porodica. On nudi osvežujući odmor u planinama od ponekad naporne letnje vrućine u Vašingtonu.

Medjutim, Kemp Dejvid se takodje koristi i u drugim sezonama, kao jedinstveno privatno mesto za posao i relaksaciju. Majkl Baroun, Istoričar:

”Kemp Dejvid je izolovana oblast. Turisti ne mogu da mu pridju, jer je ogradjen i veliki deo tog imanja pripada vladi.“

Predsednički istoričar Majkl Baron kaže da izolovanost Kemp Dejvid čini idealnom lokacijom za posetu stranih lidera, a ponekad i za vodjenje intenzivnih pregovora.

”Predsednik Džordž Buš je bio domaćin stranim liderima - na primer bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru i nekolicini drugih lidera“... ...dok je predsednik Džimi Karter vodio pregovore u Kemp Dejvidu sa izraelskim premijerom Menahemom Beginom i egipatskim predsednikom Anvarom Sadatom. Tom prilikom je 1978. godine postignut sporazum poznat kao Sporazum iz Kemp Dejvida.“

87-godišnji Džordž Vajerman iz Turmonta u Merilendu - mestu koje je najbliže Kemp Dejvidu - bio je tamo kad su se ti pregovori vodili.

”Kada je Karter doveo Begina i Sadata shvatio sam da se ovde oko nas dešava nešto na šta možemo biti ponosni.“

Vajerman je lokalni istoričar u Turmontu. On je nedavno sa nama podelio ove slike iz njegovog spomenara o predsedničkom odmaralištu. Takodje nam je ispričao o lokalnoj pod imenom Kozi.

”To je postalo sedište za novinare. Oni bi pratili predsednika do Kemp Dejvida i Kozi bi bilo krajnje mesto do kojeg su mogli da idu.

Kozi je odmaralište udaljeno oko 10 kilometara od Kemp Dejvida. Manje ekskluzivno od svog čuvenog suseda ono je ipak najbliže predsedničkom odmaralištu. U Koziju se takodje nalazi Kemp Dejvid muzej. Viki Grajnder je generalni direktor Kozija.

”Svi članci i slike koje se nalaze u ovom muzeju poklonjeni su Koziju. Poklonili su ih novinari koji su odsedali kod nas godinama,“ kaže Grajnder.

Isečci iz novina i fotografije američkih predsednika sve do Frenklina Ruzvelta 1942. su podsećanje na specijalni status Turmonta u senci istorije.

”Ponosni smo kad nas ljudi pitaju gde je Turmont, u državi Merilend da možemo da im kažemo da je to u blizini predsedničkog odmarališta Kemp Dejvida. To znači da je Kemp Dejvid odrednica koja nas stavlja na mapu,“ kaže Viki Grajnder

”Ja sam vrlo zahvalan što gradjani Turmonta shvataju važnost Kemp Dejvida, kao mesta na kojem se predsednici odmaraju i relaksiraju. Nikada nismo komercijalizovali tu ideju. Isto važi i za mene koji sam istoričar u ovom gradu,“ kaže Džordž Vajerman.

Ponekad priče o onome što se desilo u Kemp Dejvidu stignu na naslovne stranice i istorijske knjige. Ali najveći deo onoga što je poznato o Kemp Dejvidu potiče - od njegovih prvih suseda.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG