Linkovi

SAD: «Fišer-Prajs» opozvao milion i po igračaka napravljenih u Kini


Američki proizvođač igračaka «Fišer-Prajs» opozvao je milion i po igračaka napravljenih u Kini zbog zabrinutosti da boja na njima sadrži suviše veliki procent olova. Reč je o još jednom u nizu skandala u vezi sa sa bezbednošću kineskih proizvoda, posle hrane, lekova i drugih stvari.

«Fišer-Prajs» je saopštio da povlači 976 hiljada plastičnih igračaka iz američkih prodavnica i još 533 hiljade istih uinostranstvu. Mera predostrožnosti odnosi se na oko 80 različitih tipova igračaka, koje se u SAD prodaju od maja ove godine. Među njima i one najpopularnije, sa likovima kao što su Big Bird, Elmo i Dora the Explorer. Neki roditelji su zabrinuti:

"Ovo je vrlo ozbiljna stvar, ne možete da se igrate sa zdravljem male dece."

Matična kompanija «Fišer-Prajsa» - «Matel» saopštila je da povlači ugrožene proizvode iz prodavnica i da je zasutavila isporuke istih, a Američka komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda savetovala je građanima da kontaktiraju kompaniju u vezi sa pomenutim igračkama.

"Definitivno ću proveriti da nemamo nešto od proizvoda koji su povučeni."

«Matel» tvrdi da je igračke proizvela firma u Kini sa kojom imaju ugovor. Poznato je da je olovo tokisčno i da može da izazove moždane i krvne poremećaje kod male dece. Kina je podsetimo, vodeći svetski izvoznik igračaka, a njeni zvaničnici branili su bezbednosni dosije zemlje, uz naglasak na činjenicu da bezbednost proizvoda nije samo problem koji se tiče Kine. Za mnoge roditelje to nije velika uteha.

"Verujemo igračkama u prodavnicama, a ponekad zaista ne znate šta dobijate", zaključuje ova žena.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG