Linkovi

Pakistan: Najmanje 14 poginulih u sukobima u Severnom Vaziristanu


Najmanje deset radikalnih muslimanskih boraca i četvorica pakistanskih vojnika poginulo je u noći između petka i subote u sukobima u plemenskoj oblasti severozapadnog Pakistana, koja se graniči sa Avganistanom, saopštila je vojska.

"Pobunjenici bliski talibanima ispalili su između 50 i 60 raketa na pet kontrolnih punktova vojske a zatim su iz automatskog oružja napali edan od tih punktova u Dosali, u distriktu Severni Vaziristan. Pobunjenici su zatim napali još jedan kontrolni punkt, ali su vojnici odgovorili na napad. U tom napadu je ubijeno deset pobunjenika", rekao je glavni portparol vojske Vahid Arša

On je dodao da su u istom napadu poginula četvorica pakistanskih vojnika. Pakistanske snage bezbednosti su na meti jakih napada protalibanskih boraca, između ostalog i u plemenskim oblastima koje se graniče sa Avganistanom. Ti napadi su učestali od opsade a zatim i oštrog napada pakistanskih snaga bezbednosti na Crvenu džamiju 10. i 11. jula u Islamabadu kada je u krvavim borbama oko svetilišta poginulo najmanje 100 ljudi, uglavnom pobunjenika koji su sa teškim naoružanjem ušli u džamiju.

U međuvremenu, najmanje pet ljudi je poginulo, a 20 povređeno u eksploziji automobila bombe na autobuskoj stanici na severozapadu Pakistana. Napad vozača samoubice izveden je u Paračinaru, glavnom gradu pakistanske Severozapadne granične provincije, koja se prostire duž granice sa Avganistanom, saopštio je policijski zvaničnik Mohamed Kemal.

"Prema našim informacijama, reč je o samoubilačkom napadu, a pronađeni su i delovi tela napadača", rekao je Kemal.

Prema njegovim rečima, samoubica se svojim vozilom zaletio na parkirani automobil na autobuskoj stanici nakon čega je usledila eksplozija. Saopšteno je da je u bolnicu prevezano pet teže povređenih, od kojih su neki u kritičnom stanju.

SAD, čiji je Pakistan ključni partner "u borbi protiv terorizma", u više navrata su ponovile da su plemenske oblasti u Pakistanu u poslednje vreme postale utočište Al-Kaide i avganistanskih talibana, koje podržavaju pakistanski fundamentalisti. Vlasti u Islamabadu međutim, odbacuju takve tvrdnje.

XS
SM
MD
LG