Linkovi

Buš se sprema da ukaže dobrodošlicu Karzaiju u odmaralištu Kemp Dejvid


Predsednik Džordž Buš sastaće se u nedelju i ponedeljak sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid nadomak Vašingtona. To će biti prva poseta avganistanskog predsednika Kemp Dejvidu. Do njegove posete dolazi dok se američke i koalicione snage u Avganistanu sukobljavaju sa pobunjenim pripadnicima Talibana, dok je južni Avganistan zahvaćen borbama u kojima su poginule hiljade ljudi.

Dvojica lidera su se poslednji put sastali u Beloj kući proteklog septembra. Njihov dnevni red ovog puta će, prema očekivanjima, biti isti - dugoročna demokratija, prosperitet i bezbednost u Avganistanu. Zvaničnik Stejt Departmenta, Ričard Baučer, je početkom nedelje rekao novinarima da Amerikancima predvodjene i NATO snage moraju da obuče avganistanske bezbednosne snage da bi ponovo zauzele teritoriju od Talibana i uspostavile kontrolu avganistanske vlade.

”Zadatak je obučiti vojne snage kako bi mogle da potisnu pripadnike Talibana. Zatom bi trebalo obučiti bezbednosne snage, odnosno policiju kako bi bili u stanju da osiguraju stabilnost i bezbednost stanovnika. Takodje im se mora pružiti pomoć“.

Kada je reč o pomoći, Baučer je najavio da će Sjedinjene Države ove godine u Avganistan uložiti 10,1 milijardu dolara za vanrednu rekonstrukciju, razvoj, upravu i bezbednosne projekte. Još jedno bolno pitanje je uzgajanje opijuma u Avganistanu. Baučer kaže da postoje mreže narkomafije koje su vezane za Taliban i da Taliban time stiče profit.

Viliam Berd iz Svetske banke kaže da nastojanja avganistanske vlade na uništenju useva opijuma često imaju suprotan efekat, zbog široko rasprostranjene korupcije.

”Putem političkih veza ili mita, farmeri izbegavaju da unište te useve.

Ali, to nesrazmerno pogadja siromašne - odnosno one poljoprivrdnike koji nemaju novac niti veze u političkim krugovima da bi sprečili uništenje svojih useva. Stoga je pitanje: koga uhapsiti, koje preprodavce, da li one koji su bliski nekim lokalnim političkim interesima ili one koji im se protive, pita se Berd.

Stejt Department navodi da uprkos problemu sa preprodajom droge, ekonomija u Avganistanu beleži solidnu stopu rasta. Ričard Baučer je takodje ukazao na gradnju puteva i škola širom zemlje i smanjenu stopu smrtnosti novorodjenčadi.

XS
SM
MD
LG