Linkovi

Vlada Srbije uputila predlog pravila za pregovore o statusu Kosova


Vlada Srbije uputila je predlog pravila za pregovore o statusu Kosova ambasadama zemalja članica Kontakt grupe u Beogradu, a taj predlog trebalo bi da bude dostavljen i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić rekao je da predlog sadrži nekoliko tačaka kako bi se sprečili i predupredili pregovori kakvi su bili oni koji je vodio specijalni izaslanik UN Marti AhtiVlada Srbije uputila je predlog pravila za pregovore o statusu Kosova sari, ali nije želeo da iznosi detalje predloga.

Beogradski mediji, međutim, izveštaaju o tim detaljima i navode da je Vlada predložila da osnovni predmet pregovora Beograda i Prištine bude status Kosova, da budu vođeni direktno, bez striktnog vremenskog ograničenja, da Ahtisarijev predlog ne može da bude osnov za pregovore, a čitav proces mora da bude pod mandatom Ujedinjenih nacija i da releventne odluke donosi Savet bezbednosti. Beograd predlaže da u direktnim pregovorima posreduje međunarodna trojka, a da šatl diplomatija bude samo kosultativni model za pregovaranje. Iz Beograda se takođe sugeriše da brojna praktična i tehnička pitanja, kao što su položaj zajednica, decentralizacija, zaštita kulturnog nasleđa i ekonomska pitanja mogu biti predmet pregovaranja, ali samo u okviru primarnog pitanja o statusu.

U krugovima političkih analitičara u Beogradu ocenjuje se da su se međunarodni krugovi već izjasnili o svim predlozima Vlada i da ne treba očekivati neko novo njihovo reagovanje.

Fatmir Sejdiu: Imamo jasnu viziju Kosova

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je danas da, "nezavisno od predloga koji se čuju" iz Beograda, Kosovo ima jasnu viziju nezavisnosti i suverenosti.

Povodom jučerašnjih izjava šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da je Srbija spremna da Kosovu ponudi maksimalnu autonomiju i pristup pojedinim međunarodnim organizacijama, Sejdiu je novinarima rekao da može biti bilo kakvih predloga, ali da kosovska strna ima svoju viziju nezavisnog Kosova. Kosovski predsednik se novinarima obratio nakon razgovora sa komandantom KFOR-a Rolandom Katerom.

"Za nas je veoma značajno da mi imamo vrlo jasnu viziju kao Kosovo, kao narod, kao institucije - i to je nezavisnost Kosova", rekao je Sejdiu.

Predsednik Kosova je rekao da ima u vidu dodatne pregovore o statusu, o čemu se nedavno raspravljalo i u Skupštini Kosova i naveo da je na toj sednici postinut jasan i nedvosmislen dogovor o tome da je nezavisnost Kosova jedina opcija.

XS
SM
MD
LG