Linkovi

Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto najavila povratak u Pakistan


Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto, koja se trenutno nalazi u egzilu u Londonu, vratiće se u zamlju kako bi učestvovasla na parlamentarnim izborima uprkos riziku da bude uhapšena, rekao je danas njen portparol u Londonu.

"Sledeće meseca ili u nekom od narednih gospođa Buto će otputovati u Pakistan", izjavio je Bašir Riaz.

Upitan da li je povrtak iz skoro desetogodišnjeg egzila trajan, Riaz je rekao da, to je ono što sam mislio. Ovo je veliki događaj. Njen plan je jednostavan i iskren: samo da učestvuje na izborima i predvodi svoju partiju". Očekuje se da će parlamentarni izbori u Pakistanu biti održani u decembru ili januaru, a najviše šansi za pobedu ima stranka Benazir Buti - Narodna partija, trenutno najveća opoziciona partija u Pakistanu.

Buto je prošle nedelje održala tajni sastanak s predsednikom Pervezom Mušarafom, čija se vlast trenutno nalazi u krizi zbog eskalacije sukoba s radikalnim islamistima i protalibanskim pokretom. Kako ocenjuju politički analitičari, glavna prepreka savezništvu Mušarafa i Buto je njeno odbijanje da podrži reizbor Mušarafa dok je on na čelu vojske. Riaz je rekao da je Buto spremna da rizikuje da bude uhapšena po povratku u zemlju, budući da su predstojeći izbori veoma značajni.

Buto je dva puta bila premijerka Pakistana, tokom 1980-ih i 1990-ih, a posle pada njene druge vlade pobegla je iz zemlje kako bi izbeglajoptužbe za korupciju.

XS
SM
MD
LG