Linkovi

Prva dama Lora Buš obišla mesto udesa - Predsednik Buš sutra u Mineapolisu


Prva dama Lora Buš je danas obišla mesto udesa tokom prethodno planirane posete Mineapolisu. Predsednik Buš posetiće Mineapolis sutra kada će ga lokalni zvaničnici obavestiti o toku potrage za preostalim žrtvama. U medjuvrmenu, zvaničnici su saopštili da se uslovi na reci Misisipi pogoršavaju dok nastavljaju da tragaju za telima žrtava prekjučerašnjeg rušenja mosta u tom gradu. Za sada je potvrdjeno da je pet osoba stradalo u tom udesu pošto je telo još jedne žrve izvučeno iz reke kasno sinoć. Šef lokalne policije Ričard Stanek izjavio je da se osam osoba vode kao nestale, ali nije mogao da potvrdi da je to konačan broj. Predstavnici bolnica saopštili su da je 79 ljudi povredjeno u rušenju mosta tokom saobraćajnog špica u sredu uveče.

Fudbalski reprezentativci Iraka dočekani kao heroji

Fudbalski reprezentativci Iraka dočekani su kao heroji u domovini po povratku sa Kupa Azije na kojem su trijumfovali prošlog vikenda. Premijer Nuri al-Maliki rekao je da je nacionalni tim, kako se izrazio «vratio osmeh na lice Iraka». On je takođe zagrlio svakog od reprezentativaca i oko vrata im stavio venac od cveća na ceremoniji u dobro čuvanoj bagdadskoj Zelenoj zoni. Većina stanovnika iračke prestonice nije mogla da prisustvuje proslavi zbog zabrinutosti oko bezbednosne stuacije. Fudbaleri Iraka u nedelju su u finalu Kupa Azije pobedili Saudijsku Arabiju rezultatom 1:0 što je dovelo do retkog nacionalnog slavlja u ratom opustošenoj zemlji. Nasilje se međutim nastavlja i danas. Naoružani napadači ubili su juče bliskog saradnika najpoznatijeg iračkog sveštenika Velikog ajatole Alija al-Sistanija, dok je američka vojska objavila da je četvoro njenih priopadnika poginulo u borbama u prestonici Bagdadu.

Libija planira da kupi vojnu opremu od Francuske

Libija planira da kupi vojnu opremu od Francuske, što će biti prva kupoprodaja oružja između Libije i jedne zapadne zemlje od kada je 2004. Libiji ukinut međunarodni embargo na uvoz oružja. Zvaničnici Libije saopštili su da je vlada u četvrtak potpisala ugovore da kupi protivtenkovske rakete i radio- komunikacionu opremu ukupne vrednosti od preko 400 miliona dolara. Do dogovora je došlo pošto je zvanični Tripoli prošlog meseca oslobodio šest zdravstvenih radnia, pet medicinskih sestri iz Bugarske i lekara Palestinca – koji su bili osuđeni, najpre na smrt, a onda doživotnu robiju, jer su navodno namerno inficirali više od 400 libijske dece virusom HIV tokom 1990-ih. Zdravstveni radnici su poricali te opružbe i tvrdili da su nevini. Sin libijskog predsednika Moamera el-Gadafija, Seif al-Islam gadafi izjavio je za francuski Lemond da je oslobađanje radnika, posle dugih pregovora u kojima je učestvovala i suporuga francuskog predsednika Sesilija Sarkozi, otvorilo put postizanju dogovora o kupoprodaji vojne opreme. Međutim, francuski ministar odbrane Erve Morin odbaciju bilo kavu povezansot između kupoprodaje oružja i oslobađanja zdravstvenih radnika.

XS
SM
MD
LG