Linkovi

ABN pokrenuo istragu o tome kako su informacije dospele u javnost


Osnovno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je, na zahtjev Agencije za nacionalnu bezbjednost, istragu o tome kako su informacije iz dva njena izvještaja, koja je iza zatvorenih vrata razmatrao skupštinski Odbor za bezbjednost, dospjela u javnost.

Inspektori Područne jedinice Podgorica, po nalogu osnovnog tužilaštva, istražuju ko je informacije iz izvještaja ANB dao novinarima i time možda počinio krivično djelo odavanja službene tajne za koje je zaprijećena zatvorska kazna od dvije do deset godina.

Tužlaštvo je 23. jula zatražilo da policija utvrdi "izvore, način i postupanje dobijanja podataka" koji su procurili iz Odbora za bezbjednost, navodeći da su dokumenti ANB imali oznaku povjerljivosti.

Istražnim organima za sada su sumnjivi svi članovi i stručni saradnici skupštinskog Odbora, prenosi crnogorska štampa.

Jedan od izvještaja ANB odnosio se na organizovane kriminalne klanove u Crnoj Gori, njihovo djelovanje i saradnju sa kolegama iz okruženja. U drugom dokumentu ANB, navodi se da je bezbjedonosna situacija stabilna, ali da postoje ekstremističke grupe. U tom kontekstu pominju se vehabije i Pokret za prava Albanaca u Crnoj Gori, čiji su "šefovi" u inostranstvu.

Policija je istragu počela prije tri dana saslušanjima dvojice novinara lista Vijesti, od kojih su inspektori tražili da odaju izvore informacija. Pozivajući se na novinarski kodeks, oni su odbili da saopšte na koji način su došli do informacija, sa kojima su bili upoznati poslanici i službenici ANB.

Zvaničnici tužilaštva i ANB-a nisu željeli da zvanično saopšte na čiji zahtjev se krenulo sa istraživanjem. Prilikom informativnog razgovora, inspektori su obavijestili novinare da je u pitanju zahtjev Tužilaštva.

Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković osudio je danas pokretanje istrage povodom javnog objavljivanja izvještaja Agencije za nacionalnu bezbijednost, ocjenjujući da se radi o direktnom pritisku na medije.

Zeković je ocijenio da se radi o pritisku na novinarsku profesiju i obesmišljavanju kontrolne funkcije parlamenta, čiji poslanici upravo u ime crnogorske javnosti vrše kontrolu nad radom ANB-a.

Asocijacija mladih novinara osudila je danas ispitivanje novinara povodom istraživanja slučaja navodnog odavanja tajnih podataka Agencije za nacionalnu bezbjednost.

XS
SM
MD
LG