Linkovi

Studentski list daje glas tinejdžerima, bez cenzure školskih vlasti


Studentski list u Los Anđelesu pod nazivom L.A. Youth daje glas tinejdžerima, bez cenzure školskih vlasti. List se bavi kontroverznim pitanjima od seksualnosti i nasilja do običnih problema poput saveta srednjoškolcima kako da nađu devojku odnosno mladića.

Dona Majrou je bila nastavnik i organizator lokalnih aktivnosti kad je čula za presudu Vrhovnog suda koja ju je veoma uznemirila. Direktor jedne srednje škole u Sent Luisu cenzurisao je članke u školskom listu o trudnoći tinejdžerki i posledicama razvoda po decu. Pomenuta presuda iz 1988. ograničila je prava učenika-novinara širom Sjedinjenih Država. Slučaj je komplikovan i zahtevao je uspostavljanje ravnoteže između prava na privatnost osoba koje se pominju u članaku sa pravima učenika koji su ih napisali i pravima školskih vlasti. Grupe za gradjanska prava i mnogi novinari su uložili žalbe, rekavši da je ta presuda nepravedno ograničila prava na slobodu govora i štampe, zagarantovana prvim amandmanom američkog ustava. Gospodja Majrou nije bila novinar, ali ju je ta presuda uznemirila pa je odlučila da reaguje.

”Kad sam čula za tu odluku Vrhovnog suda, istog popodneva sam okupila grupu tinejdžera i rekla im da ćemo početi da izdajemo list. Nismo imali novac, samo neke stare pisaće mašine.“

Šest nedelja kasnije, ona i njeni učenici su objavili su prvo izdanje lista L.A. Youth, u 2500 primeraka. Danas, pod njenim rukovodstvom, taj list štampa se u tiražu od 120 hiljada primeraka, šest puta godišnje, uz pomoć dnevnika Los Andjeles tajms, poklona, donacija i zarade od reklama, i najveći je američki list namenjen tinejdžerima. Dona Majrou procenjuje da ima oko pola miliona čitalaca.

Tokom gotovo 20 godina izlaženja list L.A. Youth je pomogao hiljadama učenika da nauče brojne stvari i izraze svoja gledišta. Saradnici potiču iz svih slojeva društva. Neki žive u bogatim kvartovima, dok su drugi iz najsiromašnijih delova grada. Oni pišu priče o običnim stvarima kao što su zabavljanje, traženje posla ili prikazi muzičkih nastupa u lokalnim restoranima. Pišu i o ozbiljnijiom stvarima - ljubavnim prevarama, rasnim zategnutostima i nasilju u školama. 17 godišnja Mindi Dži odgovara na telefone u redakciji pozivajući neke od 1300 nastavnika koji koriste list na svojim časovima. Ona kaže da voli da radi kao reporter, dok posebno uživa u radu sa urednicima.

”Daju vam brojne savete i stalno morate da prepravljate svoje tekstova. To mi je velika pomoć u pisanju i pripremi za novinarski rad, ako se za to odlučim.“

Medjutim, urednik Majk Frisano ističe:

”Ironično je što velika većina nije zainteresovana da postanu reporteri. Zato pokušavam da im kažem da im je ovo šansa da im tekstovi budu štampani i van škole.“

U Sjedinjenim Državama izlazi na hiljade srednjoškolskih novina. Osnivač lista L.A. Youth Dona Majrou kaže da sarađivanjem u njima učenici-novinari nauče kako da budu angažovani u zajednici izražavanjem sopstvenog gledišta.

XS
SM
MD
LG