Linkovi

Ban Ki Mun očekuje izveštaj Kontakt grupe za Kosovo do 10. decembra


Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, nada se da će predstojeći pregovori o statusu Kosova, koje će predvoditi trojka Kontakt grupe, predstavnici SAD, EU i Rusije, dovesti do sporazuma.

Međunardona zajednica mora da blagovremeno nađe rešenje koje će biti u interesu svih zajednica na Kosovu i kojim će status Kosova biti jasno definisan kazao je Ban Ki Mun dodajući da "Status quo nije održiv".

Ban Ki Mun je rekao i da izveštaj Kontakt grupe očekuje 10. decembra. Visoki predstavnik EU, Havijer Solana, najavio je da će pregovori o budućem statusu Kosova početi sredinom avgusta.

Vuk Jeremić o autonomiji za Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da bi SAD mogle da doprinesu novim pregovorima o Kosovu tako što se neće unapred glasno izjašnjavati kakav bi trebalo da bude njihov ishod. Jeremić je u nekoliko intervjua datih medijima izjavio da Sjedinjene Države nikada od Beograda neće dobiti podršku za stav da najbrži put ka miru i stabilnosti na Balkanu vodi preko nezavisnosti Kosova. Beograd je, spreman, precizirao je srpski šef diplomatije da Kosovu ponudi najširu moguću autonomiju uključujući i pristup Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu. Srbija je spremna da razmotri i mogućnost odricanja nekih od prerogativa suverenosti, rekao je Jeremić i dodao da bi i Priština onda morala da bude spremna da se nečega odrekne.

Ovu ponudu Srbije u međuvremenu je precizirao ministar za Kosovo Slobodan Samardžić. On, naime, tvrdi da će Beograd u nastavku pregovora o statusu Pokrajine kosovskim Albancima ponuditi visok stepen nadležnosti u koje se Srbija ni na koji način ne bi mešala. Reč je o uređenju ekonomskog, socijalnog i kulturnog života i elemenata međunarodnih odnosa za koje nije potreban status međunarodnog pravnog lica, rekao je Samardžić i precizirao da bi, po tom predlogu, Srbija vodila spoljnu politiku i čuvala granice.

Međutim, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje da Beograd pre nego što je i počeo pregovore spušta stvari ispod nivoa autonomije koji su Albanci imali po Ustavu iz 1974. godine. Bojim se, kaže Janjić, da zbog potreba unutrašnje propagande Beograd ozbiljno ugrožava dolazeće razgovore i zauzima nepotrebno tvrdu poziciju.

Stiven Šuk: Uskoro moguće raspisivanje izbora na Kosovu

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk najavio je danas mogućnost da se krajem avgusta ili početkom septembra odredi datum lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu.

Šuk je danas razgovarao o pripremi za izbore sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i predsednikom Skupštine Kosova Koljem Berišom.

"Još ima stvari koje treba definisati po pitanju izbora, ali odredjivanje tačnog datuma biće veoma važnoza tehničke i zakonodavne aspekte pripreme izbora", rekao je Šuk na sastanku sa Berišom, a prenosi u saopštenju kabinet Beriše.

Na sastanku sa Sejdiuom, zamenik šefa UNMIK-a je tražio da Pregovarački tim Kosova donosi odluke o modalitetu izbora, saopštio je kabinet predsednika Kosova. Prošle nedelje, šef UNMIK-a Joakim Riker i Pregovarački tim Kosova saglasili su se da izbori budu novembra, ali su rekli da se izbori ne sme koristiti za dalje odlaganje statusa Kosova.

Riker je tom prilikom izrazio uverenje da Kosovo može "paralelno raditi i na procesu statusa i na održavanju izbora". Prema ustavnom okviru Kosova, konačnu odluku o izborima donosi šef UNMIK-a koji ih i raspisuje. Lokalne izbore na Kosovu je trebalo održati novembra prošle godine, ali su oni odlukom tadašnjeg šefa UNMIK-a odlagani jer se očekivala odluka o statusu. U novembru ističe i mandat sadašnjeg sastava Skupštine Kosova.

XS
SM
MD
LG