Linkovi

Kako preneti ogromne antene na 5 hiljada metara nadmorske visine?


Na jednoj visoravni u čileanskim Andima, 5 hiljada metara nadmorske visine, konzorcijum nekoliko država gradi veliku radioteleskopsku opservatoriju za osluškivanje signala iz dubine svemira.

U početnoj fazi opservatorija će imati 66 veoma precizne parabolične antene za primanje signala talasne dužine manje od desetak do ispod jednog milimetra. Snažni kompjuteri pretvaraće njihove kombinovane signale u slike kosmosa iz vremena početka njegovog nastanka. Svaka antena teška je 115 tona, ima prečnik od 12 metara, a površina njihovih tanjira izrađena je sa preciznošću od 20 mikrona. Veliki logostički problem predstavljao je transport antena od mesta sklapanja, na visini od 2900 metara do pomenute visoravni.

U nemačkoj firmi za proizvodnju specijalnih vozila Šuerle farcugfabrik, iz Štutgarta, upravo je uspešno isproban 20 metara dug i 10 metara širok kamion, u obliku ćirilićnog slova P, sa 14 nezavisnih osovina sa po dva točka, koji će prevoziti antene uskim planinskim putevima. Pokreću ga dva dizel motora od po 670 konjskih snaga, a prazan je težak 130 tona. Da bi mogao da manevriše uskim planinskim putevima svaka od 14 osovina može da se okreće oko sopstvene vertikalne ose, što znači da kamion može da okrene gotovo u mestu i da se kreće u svim pravcima. Zbog razređenog vazduha na velikim visinama vozači ovog kolosa moraće da nose maske sa kiseonikom. Firma Šuerle farcugfabrik sagradiće dva ovakva vozila, a radioteleskop će proraditi 2012. godine.

XS
SM
MD
LG