Linkovi

Misteriozna smrt u 28. godini - Džim Morison ikona pop kulture


Tragedija se u rečnicima opisuje kao katarstrofičan događaj koji podrazumeva gubitak ili povrede ljudskog života. Kada je reč o nekim ikonama 20. veka – reč tragedija neretko se vezuje za muzičara Džima Morisona.

S obzirom na to da je bio jedan od najharizmatičnijih likova u istoriji rok muzike, smrt Džima Morisona nije bila tragična samo za njegove fanove, već i za ljubitelje muzike širom sveta. Kao vokal čuvenog sastava The Doors, Morison doista spada među legende sa nesumnjivim uticajem Bio je – u nekoliko reči – sve što rokenrol podrazumeva: osojan, seksipilan, sklon skandalima i misteriozan.

Ipak, ima dokaza da Morison nije uvek bio neposlušan. Istoričari su u prašnjavim arhivima našli snimak koji Morisonovim obožavaocima daje i njegovu sliku iz dana koji ni po čemu ne slute da će on uskoro postati neposlušni, drogama i alkoholu skloni idol koji je prerano okončao. Snimak iz 1964. godine prikazuje Morisona u ulozi mladića koji nije primljen na fakultet. Šesnaestominutni klip je u apsolutnom kontrastu sa svim slikama po kojima je Morison upamćen.

The Doors su bili jedan od najuticajnijih rok sastava 1960-ih sa hitovima poput ‘Light My Fire’ ili ‘Riders on the Storm.’ Otvorili su novi kolosek na muzičkoj sceni – zahvaljujući upravo Morisonovoj kompleksnoj lirici u kojoj je govorio o seksu, misticizmu, drogama i o smrti. Poznat po nadimku ‘Lizard King’ – Kralj Guštera, imenu iz njegove pesme “Waiting for the Sun”, koja se našla na albumu iz 1968. Morisona je od zaborava sačuvao nesvakidašnji nastup. Posebno onaj u Majamiju iz 1969. godine , kada se svukao i zbog toga bio uhapšen.

Kad nije pevao, Morison je svoju poeziju snimao na kasetama, a te poeme su članovi benda nakon Džimove smrti pretvorili u pesme. The Doors nisu silazili sa muzičkih top listi a njihova socijalno i politički angažovana lirika inspirisala je celu generaciju. Harizmatični Morison sreo je Reja Menzareka nakon što su diplomirali na Kalifornijskom univerzitetu, a kasnije su im se pridružili gitarista Robi Kreiger i bubnjar DŽon Densmor.

Okolnosti pod kojima je Morison umro bile su predmet nebrojenih spekulacija, a masterija je i dalje nerazjašnjena. Morison se preselio u Pariz sa namerom da piše više poezije. Nađen je mrtav u kupatilu svog stana 3. jula 1971. Navodno je umro od prekomerne količine droge i alkohola. Kako je Morison među prijateljima slovio za dobrog pijanca, u biografskom romanu ‘Wonderland Avenue,’ spekulisalo se da je Morison umro uzevši herion, misleći da uzima kokain. Obdukcija nikada nije obavljena, ali je u zvaničnom bolničkom izveštaju navedeno da mu je otkazalo srce. Ubrzo je sahranjen, ali je to samo podstaklo nove teorije.

Kao jedan od verovatno najpopularnijih muzičara svoje generacije, Morison je istovremeno i jedan od najuticajnijih tekstopisaca u istoriji roka. Dorsima se pripisuje buntovnički pokret iz 1960-tih, a njihova muzika je ostavila dubok trag.

Preterana konzumacija alkohola i droga, uz javnu građansku neposlušnost – Morisona je učinila popularnom rok zvezdom, a misteriozna smrt u 28. godini, dala mu je status ikone pop kulture, učinivši da njegova zaostavština živi i danas.

XS
SM
MD
LG