Linkovi

Aleksandar Bocan-Harčenko predstavnik Rusije u Kontakt grupi


Rusija je imenovala diplomatu Aleksandra Bocan-Harčenka za svog predstavnika u novim pregovorima o statusu Kosova, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Imenovanje Bocan-Harčenka je bilo očekivano, budući da je on ekspert za Balkan koji je predstavljao Rusiju na poslednjem sastanku Kontakt grupe u Beču.

Savet bezbednosti UN je posle protivljenja Rusije usvajanju rezolucije o statusu Kosova na temelju predloga specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija, odlučio da Kontakt grupi prepusti pregovore o statusu Kosova.Kontakt grupa za Kosovo, koju čine SAD, Rusija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Italija, formirala je prošle srede "trojku" koju čine predstavnici Evropske unije, SAD i Rusije i koji će posredovati u novoj rundi pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova. Predstavnik EU u "trojci" je nemački diplomata Volfgang Išinger, dok će SAD predstavljati dosadašnji izaslanik za Kosovo Frenk Vizner.

Dve trećine građana Srbije smatra da saradnju sa EU treba nastaviti

Za razliku od mnogih političara, više od dve trećine građana Srbije smatra da saradnju sa Evropskom unijom treba nastaviti i ako Unija jednostrano prizna nezavisnost Kosova.

To je rezultat junskog istraživanja Kancelarije Vlade za pridruživanje EU koje je uradila agencija Strateški merketing. Šefica Kancelarije Tanja Miščević saopštila je da čak 71 odsto građana prihvata takvu opciju dok 29 odsto smatra da bi u tom sličaju trebalo prekinuti diplomatske odnose sa EU. Međutim,istraživanja je pokazalo da 45 odsto građana smatra da EU ucenjuje Srbiju da bi se odrekla Kosova, trećina veruje da proces pridruživanja Uniji i rešenje statusa Kosova nisu zvanično ali jesu faktički povezani, a četvrtina građana smatra da se radi o nezavisnim procesima.

Na pitanje gde će se rešiti status Kosova, skoro 40 odsto građana navodi Evropsku uniju, a 29 odsto misli da će to biti u UN. Inače, skoro 70 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a Tanja Miščević ukazuje da je najvažniji pozitivan stav građana bolji standard koji očekuju ulaskom u EU i sloboda kretanja, a najveći strahovi vezani su za probleme koje će imati poljoprivrednici i za velike troškove koje će imati država.

Najveće iznenađenje za Tanju Mišković je podatak iz istraživanja da skoro polovina građana nije spremna da se zarad ulaska u EU dodatno školuje, prekvalifikuje ili usavršava. Svodeći rezultate istraživanja, direktor agencije Strateški marketing Srđan Bogosavljević kaže da su građani još u fazi kad manje znaju a više žele.

XS
SM
MD
LG