Linkovi

Japanska vladajuća partija pretrpela ubedljiv poraz na izborima


Japanska vladajuća Liberalno demokratska partija pretrpela je ubedljiv poraz na parlamentarnim izborima u nedelju, dok je vodeća opoziciona Demokratska partija Japana dobila veliki broj glasova. Izbori u Japanu održani su za polovinu mesta u gornjem domu Parlamenta, odnosno za 121 mesto.

Vodeća komercijalna televizija NTV prenela je preliminarne rezultate izbora, prema kojima će LDP najverovatnije dobiti 38 a opoziciona Demokratska partija 59 mesta u parlamentu.

Javni servis NHK preneo je da će Abeova LDP i njegov partner Novi Komeito dobiti između 39 i 55 mesta od 64 neophodna za većinu u gornjem domu parlamenta. Novi Komeito bi trebalo da dobije 13 mesta.

Ovi izbori su prvi izborni test za japanskog premijera Šinzoa Abea od dolaska na vlast pre 10 meseci kada je obećao poboljšanje bezbednosti, prepravku ustava i ekonomski razvoj zemlje. Vladajuća stranka će i dalje biti u vladi, čak i ako izgubi u gornjem domu, jer ima veliku prevlast u donjem domu parlamenta. Bez vladajuće većine, Abe će biti pod velikim pritiskom da usvoji zakone što bi moglo da parališe političku situaciju u Japanu.

XS
SM
MD
LG