Linkovi

Poleteo još jedan Boingov ”blended wing body“eksperimentalni avion


Poznati američki proizvođač aviona Boing, američka svemirska agencija NASA i američko vazduhoplovstvo zajednički eksperimentišu sa letelicama novog dizajna pod zajedničkim nazivom ”blended wing body,“ - u prevodu ”krila stopljena sa trupom.“

Takve letelice nemaju jasno izražene trup i krila već se te dve celine stapaju jedna u drugu, a nemaju ni vertikalni stabilizator. Pre deset dana, u Nasinom vazduhoplovno-opitnom centru Drajden, u Kaliforniji, uspešno je sproveden prvi polučasovni let modela ”stopljenog“ aviona, nazvanog X-48B. U ovoj probnoj, smanjenoj verziji, avion ima raspona krila oko 6 metara i težinu od oko 250 kilograma, a njime se upravlja putem daljinske komande. Osnovni razlog za eksperimente sa ovakvom vrstom aviona jeste njihova aerodinamičnost, što se direktno odražava na potrošnju goriva. Boing kaže da bi avioni sa krilima stopljenim sa trupom mogli da troše oko 30 odsto manje goriva od današnjih aviona.

Probni let protekao je bez ikakvih problema, a avion je dostigao visinu od 2286 metara. X-48B opremljen je sa tri mlazna motora, smeštena na zadnjem kraju i iznad trupa, tako da je buka i u unutrašnjosti i na zemlji znatno smanjena. U ovoj fazi, konstruktori ispituju stabilnost aviona i karakteristike kontrolnih površina, posebno pri uzletanju i sletanju. NASA kaže da bi avioni ovog tipa mogli da uđu u upotrebu već kroz 10 do 15 godina.

XS
SM
MD
LG