Linkovi

Dženeral Motors prikazao prototip svog budućeg električnog automobila


Predstavnici Dženeral Motorsa nedavno su u Vašingtonu prikazali Ševrolet Volt - prototip svog budućeg električnog automobila. Dženeral Motors predvidja da će to vozilo doprineti smanjenju emisije gasova staklene bašte, kao i zavisnosti Sjedinjenih Država od uvoza nafte.

Predsavnici Dženeral Motorsa kažu da na svetu sada postoje samo dva ovakva vozila i šale se da bi mogli da ih kupite po ceni od pet miliona dolara. Medjutim, Ševrolt Volt je samo prototip i zavisi od tehnologije koja je još u razvoju.

Bob Bonifejs je jedan od glavnih inženjera kompanije.

«Ovo je zapravo duša Volta - ovaj priključak koji vidite ovde. Volt je pre svega električno vozilo i ima elektro-motor koji pokreće velika litijumska baterija u centru vozila. Kada ga napunite iz običnog priključka za struju, Volt će moći da se kreće do 40 milja, bez benzina.»

Volt je snabdeven i malim benzinskim motorom, koji medjutim, za razliku od današnjih hibridnih automobila, ne pokreće vozilo. Umesto toga, benzinski motor se koristi za napajanje baterije.

«U stvari, nije važno kakav motor se nalazi u vozilu. Važno je da je tamo nešto što proizvodi struju. To može da bude gorivna ćelija, motor na bio-dizel, pa čak i veverica koja okreće kotur. Važna razlika je da u hibridnim automobilima i dalje postoji benzinski motor koji ih pokreće. Ovo vozilo nema takav motor.»

Dženeral Motors se nada da će se Volt pojaviti na tržištu 2010. godine. Glavni problem kao i kod ostalih električnih automobila je u bateriji. Kompanija je nije prikazala jer ona još ne postoji.

«Ne možemo jednostavno da kupimo neku bateriju i stavimo je u kola. Potrebni su testiranje i inženjerska procena kako bi se osiguralo da sve funkcioniše ispravno. Mi imamo sve elemente za Volt - znamo kako ćemo proizvesti to vozilo ali moramo da obezbedimo da baterija zadovolji sve zahteve,» kaže Bob Bonifejs.

Podaci Sekretarijata za transport pokazuju da se 78 odsto Amerikanaca prevozi do i sa posla manje od 40 milja, a predstavnici Dženeral Motorsa ističu da bi Ševrolet Volt u potpunosti eliminisao emisije štetnih gasova.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG