Linkovi

SDP: Crna Gora bi trebalo da se okrene pitanjima socijalne pravde


Crna Gora bi trebalo da se okrene pitanjima socijalne pravde, jačanju institucija, ekonomskom napretku, ali i onemogućavanju nejednakosti, devastacije životnog i radnog okruženja i organizovanog kriminala-poruka je 6. kongresa SDP koji je održan u Podgorici.

Poruku o prioritetima Crne Gore u narednom periodu uputio je predsjednik stranke Ranko Krivokapić, upozoravajući da bi se “mukotrpno” stečena nezavisnost mogla izgubiti ako se ne ostvare osnovni socijalni principi.

“Drutvo koje stremi demokratskoj zrelosti ne smije sebi dozvoliti nepripremljene strateške odluke, razvoj koji leži dominantno na prodaji nekad stvorenog, liberalizam koji obilato dotira država, prostor koji živi samo ljetnim mjesecima, a traži infrastrukturne kapacitete milionske države”, kazao je Krivokapić.

“Ne smijemo dozvoliti da državne monopole nad prirodnim resursima od vitalnog interesa zamijene privatni, da postanemo uvoznici energije iz domaćih izvora, a početni preduslov je vladavina znanja kod donosilaca odluka, koji su dobili povjerenje da brinu o opštem dobru”, rekao je on.

Krivokapić je ocijenio da nezavisnost nije stvorena samo radi odbrane ljudskih sloboda, nego i radi “gazdovanja” resursima koji mogu otklanjati debalanse globalnog tržišta.

Predsjednik DPS-a, koalicionog partnera SDP Milo Đukanović kazao je da se tokom decenije koalicione saradnje sačuvala multietičnost Crne Gore, mir, kao i da je osvojena nezavisnost države koja se danas nalazi na stabilnom putu ka EU.

“Karakteristike naše koalicije su promišljena odlučnost kojom smo savladali otpore, neodlučnost, predrasude, nerazumijevanje međunarodnih činilaca, autodestrukciju kao mentalitetsku karakteristiku na ovom prostoru”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Socijaldemokratske unije Srbije Žarko Korać kazao je da je u vremenu tranzicije teško očuvati ideju ljevičara, uvjeravajući prisutne u dobronamjernost “prosječnih” građana Srbije prema Crnoj Gori.

“Bez obzira na neke pripadnike srpske elite šovinistički zagledane u srpski etnički prostor, prosječan čovjek u Srbiji sa simpatijama gleda na Crnu Goru, želi joj uspjeh, blagostanje”, rekao je Korać.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Nenad Čanak kazao je da u Crnoj Gori nema porodicu, "pa mu je cijela Crna Gora porodica", ali i da njena nezavisnost ne smije biti sama sebi cilj, već alat za bolji život.

Kongresu su prisustvovali i generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala, međunarodni sekretar Demokratske parije ljevice Jan Marino, predsjednik glavnog odbora SDP-a Hrvatske Tonino Picula, predsjednik Ujedinjene socijaldemokratske partije Ilija Vujošević, koodinator pokreta za nezavisnost Rade Bojović.

XS
SM
MD
LG