Linkovi

Vuk Jeremić: Ponovo imamo konstruktivan dijalog na najvišem nivou


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je, nakon razgovora sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, da je izmedju Srbije i SAD ponovo uspostavljen konstruktivan dijalog na najvišem nivou i pored medjusobnih razlika o pitanju Kosova i Metohije.

"Ponovo imamo konstruktivan dijalog na najvišem nivou. Mislim da je to dobar početak za važan period koji je pred nama u kojem treba da se donese rešenje za budući status Kosova i Metohije koje će omogućiti mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Naš stav je da je bilo kakva nezavisnost neprihvatljiva, američki stav je da oni podrzavaju nezavisnost Kosova", rekao je Jeremić.

On je izrazio optimizam da će odnosi Srbije i SAD krenuti uzlaznom putanjom i da će Vašington prihvatiti da svako rešenje mora biti zasnovano na principima iz Povelje UN kao i principima medjunarodnog prava.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas da bi nametnuto rešenje za status Kosova moglo da ugrozi napredak koji je Srbija ostvarila od demokratskih promena 2000. godine, ali i da izazove nestabilnost u celom regionu. U obraćanju u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu, on je rekao da je potrebno što pre početi nove pregovore o budućem statusa Kosova, koji neće biti opteećeni nikakvim jednostranim potezima, nepotrebnim odlaganjima, ograničenjima i unapred utvrdjenim ishodom.

"O pitanju Kosova, jedini odgovoran način za napredak jeste da dve strane strpljivo rade zajedno sa SAD, EU i Rusijom i drugim faktorima u medjunarodnom sistemu i da nadjemo rešenje za budući status Kosova koje će biti prihvatljivo za sve nas", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, kompromisno rešenje treba da se zasniva na nizu multilateralno prihvaćenih pravila utemeljenim na zajedničkim vrednostima. Jedno od tih pravila, kojih je naveo ukupno osam, bila bi konsolidacija demokratije u Srbiji kao ključne zemlje regiona koja može da podstakne i ubrza pridruživanje regiona EU, i koja neće biti izložena opasnosti nametnutog rešenja za Kosovo.

"Ako Srbija posrne, onda će i ceo region. Jedino uspeh Srbije garantuje napredovanje zapadnog Balakan, tako da postoji stvarna opasnost da povratak Srbije u nedavnu prošlost gurne region nazad u 1990-te", rekao je Jeremić.

On je upozorio da bi, ako nezavisnost Kosova bude nametnuta suprotno volji demokratskih vlasti Srbije i bez odluke u Saveta bezbednost UN, "ceo niz etničkih problema i podela mogao da izbije na površinu". Prema njegovim rečima, kosovski predsedan ne bi pogodio samo zapadni Balkan već bi i u celom svetu moglo doći do produbljavanja postojećih sukoba, obnavljanja "zamrznutih sukoba" i izbijanja novih.

"Doktrina prisilne podele medjunarodno priznatih zemalja - ono što predstavlja nametanje Srbiji nezavisnosti Kosova, moglo bi postati prihvatljiva norma u medjunarodnom sistemu", upozorio je Jeremić.

On je rekao da na Kosovo ne treba gledati kao na jedinstven slučaj u svetu i ocenio da bi stavljanje Srbije pred "nemoguć izbor" da bira izmedju Evrope i Kosova bila "u najmanju ruku nepristojna ponuda u Evropi 21. veka". Medju osam pravila koje je naveo kao okvir za rešavanje statusa Kosova, Jeremić je ukazao na potrebu brže integracije zapadnog Balkana u EU i NATO i očuvanje medjunarodno priznatih granica i poštovanje suverenita zemalja regiona. Jeremić je naveo i davanje najšire moguće samouprave pokrajini Kosovo, medjunarodne garancije za očuvanje kulturne i verske baštine, kao i za zaštitu ljudskih i manjinska prava za sve stanovnike Kosova, uključujući stvaranje uslova za održiv povratak raseljenih.

Jeremić je istakao da su za postizanje kompromisnog rešenja neophodni i sveobuhvatni napori u cilju pomirenja Srba i Albanaca, kao i "bezuslovna posvećenost očuvanju trajnog mira", odnosno potpuna posvećenost svih strana mirobljubivom rešenju. Kako je naglasio, nije kasno za pronalaženje rešenja koje će voditi miru i stabilnosti u regionu i koje će biti prihvatljivo za obe strane.

"Srbija je spremna i sposobna da postigne istorijski kompromis sa kosovskim Albancima", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je rekao da Srbija čini sve kako bi vodila politiku koje nikada više neće voditi u rat i izazvati patnje njenih gradjana i gradjana ostalih zemalja u regionu i da zato naporno radi na pomirenju sa susedima i ostvarivanju pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Jeremić zatražio od Srpskog kokusa da pokuša ublažiti stav Bušove administracije o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od čelnika većinske Demokratske stranke i manjinskih republikanaca na Kapitol Hilu da ne dozvole da bilo Senat, bilo Predstavnički dom u predstojećem periodu usvoje rezoluciju kojom bi se implicitno dala podrška nezavisnosti Kosova.

Jeremić je razgovarao sa senatorima Ričardom Lugarom i Džordžom Vojnovičem i liderom većine u Predstavničkom domu Stenijem Hojerom. U razgovorima sa članovima Srpskog kokusa u Kongresu SAD Jeremić je, kao je rekao za Glas Amerike, dobio uveravanja da će oni nastojati da u narednom periodu pokušaju da omekšaju ili promene čvrst stav Bušove administracije o Kosovu.

Kopredsedavajuća Srpskog kokusa, Melisa Bin, rekla je za Glas Amerike da je po povratklu delegacija Kongresa iz "odlične posete Srbiji", gde im je upriličen susret sa ministrom Jeremićem, Srpskom kokusu čast da uzvrati gostoprimstvo u Vašingtonu.

"Ministar će imati priliku da razgovara sa članovima Kongresa i našim liderima. Mislim da je važno da ljudi, dok razmatraju pitanja u vezi sa sa statusom Kosova, razumeju perspektivu Srbije. Vazno je i da se osnaže bilateralni odnosi Amerike i Srbije, država koje su kroz istoriju bile saveznici."

Na naše pitanje da li očekuje da će nastojanja Srpskog kokusa u Kongresu uroditi plodom kada je u pitanju čvrst stav administarcije o Kosovu, Melisa Bin kaže:

"Kao kopredsedavajuća Kokusa pokušavam da, izmedju ostalog, kroz veću participaciju obezbedim bolje razumevanje situacije i problema sa kojima se suočavamo u regionu. Mislim da se stvari odvijaju u dobrom smeru".

Srpski šef dipolomatije razgovarao je sa kongresmenima Robertom Veksnerom, Rojem Blantom i Tomo Lantosom koji predsedava Spoljnopolitičkim odborom Predstavničkog doma. Jeremić je razgovarato sa savetnikom za nacionalnu bezbjednost predsjednika Buša.

Susretom sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, završio je dvodnevnu posetu Vašington.

XS
SM
MD
LG