Linkovi

Mihail Gorbačov: Sjedinjene Američke Države pate od kompleksa pobednika


Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je 90 minuta odgovarao na pitanja novinara u novinskoj agenciji «Interfaks» u Moskvi. Prvo pitanje, međutim, postavljeno je posle verbalnog napada osobe koja nema veze sa novinarstvom, Nikolaja Kurjanoviča, člana parlamenta, koji se predstavio kao ruski nacionalista. Deputat je optužio Gorbačova za rasturanje Sovjetskog Saveza i onda upitao zbog čega bivšeg predsednika mrze kod kuće, a slave na Zapadu. Bivši lider se nije izvinjavao, objasnivši da je Sovjetski Savez bio jedna od više od stotinu autoritarnih i diktatorskih država koje su otišle sa svetske pozornice u 20. veku.

«Ali iskreno govoreći», rekao je Gorbačov, «danas imamo talas u obrnutom smeru. Proizlazi da ne može sve da se reši mehaničkim popravkama.» On je dodao da mnogo toga mora da se uradi da bi ljudi i institucije naučili da žive u slobodnoj i demokratskoj atmosferi. Gorbačov je rekao da podržava političke stavove Vladimira Putina i pozdravlja odluku sadašnjeg lidera Kremlja da ode s vlasti iduće godine, kao što je predviđeno Ustavom.

Mihail Gorbačov je rekao da se smatra socijalnim demokratom, koji podržava pozitivne aspekte kapitalizma i poteze vlasti koji obezbeđuju socijalnu pravdu, zdravstvenu negu i obrazovanje. Da bi ilustrovao socijalne potrebe svoje zemlje, on je naveo rezultate nedavne ankete koji ukazuju da svega 17 odsto Rusa, najbogatijih, može da se snabdeva u supermarketima, koji su u novije vreme počeli da zamenjuju tradicionalne i manje skupe pijace. To, kako je rekao, pokreće pitanje o preostalih 83 odsto koji ne mogu da priušte relativno skupu robu koja se nudi u supermarketima.

Gorbačov je objasnio da to ukazuje na akutni problem, dodavši da takvi problemi treba da se reše, isto kao i pitanja zdravstvene zaštite, zapošljavanja, porodičnog blagostanja i nadnica. Tek smo počeli da poklanjamo neznatnu pažnju tim pitanjima. Gorbačov optužuje Sjedinjene Države za unilateralno delovanje posle raspada Sovjetskog Saveza, što – kako kaže – povećava zategnutost u celom svetu, posebno u Iraku.

Tamo je haos, rekao je bivši predsednik, i jedini izlaz bi mogao da se nađe kroz političko rešavanje, saradnju i povećanu ulogu međunarodnih institucija. Amerikanci, kako je rekao, to treba da shvate. Međutim, Gorbačov je rekao da predsednik Buš to verovatno neće shvatiti, nego pre njegov naslednik. Na pitanje da li namerava da učestvuje na predstojećim izborima u Rusiji, bivši političar je odgovorio potvrdno, ali samo kao glasač. Govoreći na osnovu ličnog iskustva, dodao je da će predsednik Putin imati mnogo toga da radi kada ode sa položaja.

XS
SM
MD
LG