Linkovi

Južna Koreja ubrzava nastojanja na oslobadjanju humanitarnih radnika


Visoki južnokorejski izaslanik danas putuje u Avganistan u pokušaju da obezbedi puštanje na slobodu preostalih južnokorejskih humanitarnih radnika. U Avganistanu, predstavnik talibana je rekao zapadnim novinskim agencijama da su pregovori još uvek mogući. On je takodje potvrdio da su humanitarni radnici još uvek živi.

Pre odlaska u Avganistan, visoki južno korejski sekretar za bezbednosna pitanja, Baek Jong Čun, rekao je da će otmičari biti smatrani odgovornim za ubistvo jednog taoca. On je identifikovan kao 42. godišnji hrišćanin, humanitarni radnik, Bael Hiung ku. Njegovo mecima izrešetano telo juče je pronadjeno u pokrajini Gazni.

Japanska vlada pozvala humanitarce da napuste Avganistan

Japanska vlada pozvala je humanitarce iz te zemlje da napuste Avganistan zbog pogoršanja bezbednosne situacije u pet najvećih avganistanskih gradova i slučaja otmice 23 južnokorejska humanitarna radnika. U Avganistanu se, pored 143 diplomate nalazi i 50 japanskih humanitarnih radnika. Oni sprovode programe za izgradnju škola, pomoć raseljenim i snabdevanje invalida ortopedskim pomagalima.

Više od 50 talibana ubijeno u Helmandu

Više od 50 talibanskih pobunjenika ubijeno je danas u zajedničkoj akciji američkih i avganistanskih snaga bezbednosti na jugu Avganistana, saopštila je američka vojska.
U žestokom sukobu je uništeno 16 pobunjeničkih uporišta odakle su izvodili napade na američke i avganistanske vojnike u provinciji Helmand. Tokom akcije je povređen vojnik. Snage bezbednosti su tokom okršaja, koji je trajao oko 12 sati, izveli i nekoliko vazdušnih napada na položaje talibana.

XS
SM
MD
LG