Linkovi

Ministri inostranih poslova Egipta i Jordana razgovarali sa izraelskim liderima


Jordanski i egipatski ministar inostranih poslova doputovali su u Jerusalim radi razgovora o mirovnom planu Arapske lige, koji je prvi put predložila Saudijska Arabija 2002. godine. U skladu sa tim planom, Arapska liga će pružiti puno diplomatsko priznanje Izraelu ukoliko se Izrael povuče u svoje granice iz 1967. godine. Izrael je saopštio da će razmotriti aspekte tog plana, ali je do sada isključivao puno povlačenje sa Zapadne obale i iz istočnog Jerusalima, koje je zauzeo tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je takodje odbacio dodatak na taj plan kojim se predvidja pravo povratka svih palestinskih izbeglica u njihove bivše domove. Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni izjavila je da Arapska liga može da pomogne u unapredjenje mirovnog procesa izmedju Izraelaca i Palestinaca:

”Verujem da je ovo ključni momenat i da postoji prilika. Verujem da su arapska mirovna inicijativa i dijalog sa arapskom radnom grupom istorijska prilika za izraelsko-arapske odnose, ali su oni isto toliko važni za izraelsko palestinske odnose. Postoji potreba za unapredjenjem palestinsko-izraelskih odnosa, kao i važnosti Arapske lige koja može da pruži podršku Izraelcima i Palestincima da preduzmu prave korake i ostvare viziju dve države“, izjavila je Cipi Livni.

I Egipat i Jordan imaju pune diplomatske odnose sa Izraelom i njihovi izaslanici su danas saopštiil da nisu otputovali u Izrael da pregovaraju u ime Palestinaca, već da podstaknu proces dijaloga izmedju Izraelaca i Palestinaca. Egipatski ministar inostranih poslova, Ahmed Abul Geit, izjavio je da će napredak u odnosima izmedju Izraela i ostatka arapskog sveta uglavnom zavisiti od napretka izmedju Izraela i Palestinaca.


”Situacija u regionu će zavisiti od bilateralnih izraelsko-palestinskih razgovora. To je suština arapskog stava i mislim da danas u Izraelu shvataju da smo došli da ponudimo plan, ali da je potrebno preduzeti ono što je neophodno sa Palestincima. To je poruka“ , rekao je Geit.

Ova poseta arapskih ministara inostranih poslova Izraelu pada u periodu kad su palestinske teritorije podeljene izmedju militanata Hamasa, koji kontrolišu Gazu i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji kontroliše Zapadnu obalu. Šef jordanske diplomatije, Abdul Ilah Hatib, izjavio je da je važno imati na umu da predsednik Mahmud Abas uživa punu podršku Arapske lige.


”Ova arapska mirovna inicijativa zasniva se na konsezusu svih država članica Arapske lige, uključujući Palestinsku vlast. Stoga moramo da pružimo punu podršku Palestinskoj vlasti i lideru Mahmudu Abasu i njegovoj vladi, kao legitimnim i kvalifikovanim partnerima koji žele da se angažuju u ozbiljnim pregovorima sa Izraelom u cilju postizanja sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca o finalnom statusu, kojim bi bila uspostavljena nezavisna palestinska država i pružena neophodna bezbednost Izraelu“, rekao je Hatib.

Palestinski predsednik Abas je danas izjavio da se sprema da sazove nove parlamentarne izbore - što je potez koji odbacuje Hamas. Abasov pokret Fatah poražen je na parlamentarnim izborima 2006. godine od strane Hamasa, što je dovelo do tekuće palestinske krize. Mahmud Abas je takodje izjavio da su spoljni pregovarači ponudili da posreduju u sporu izmedju Fataha i Hamasa, ali je istakao da neće razgovarati sa liderima Hamasa ukoliko se oni ne slože da podele vlast sa Fatahom u Gazi gde je Hamas preuzeo kontrolu prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG